De asielprocedure
Stappenplannen (2)
De algemene asielprocedure
Ben jij in Nederland aangekomen over land? Dan vraag je asiel aan via de algemene asielprocedure. Dit vraag je aan in het Nederlandse dorp Ter Apel. Lees hier hoe deze asielprocedure werkt.
De grensprocedure: asiel aanvragen als je aankomt op een vliegveld of een haven
Informatie
Voorwaarden voor een verblijfsvergunning asiel
In Nederland kun je onder bepaalde voorwaarden asiel aanvragen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) beoordeelt of jij aan die voorwaarden voldoet. Daarna bepaalt de IND ook of jij de verblijfsvergunning asiel a of b krijgt. Je kunt geen asiel aanvragen in Nederland als je in het buitenland bent.
Aankomst in Nederland op luchthaven Schiphol, een ander vliegveld of in een haven
Kom je met het vliegtuig aan op Schiphol, een ander vliegveld of in een haven in Nederland? En heb je geen geldig visum en paspoort om Nederland in te mogen? Dan vraag je daar asiel aan. Je wacht je asielaanvraag dan af in een gesloten opvang bij het vliegveld Schiphol.
Versnelde procedure als je uit een veilig land van herkomst komt
Kom je uit een land dat volgens de Nederlandse overheid veilig is? Dan wordt je asielaanvraag in een snelle procedure behandeld. Er is een grote kans dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) je asielaanvraag afwijst.
De Dublinprocedure
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kan besluiten dat een ander Europees land jouw asielaanvraag moet behandelen. Je gaat dan de Dublinprocedure in. Lees hier meer over hoe de Dublinprocedure verloopt.
Dit kun je doen om je asielprocedure in Nederland goed voor te bereiden
In Nederland kan het lang duren voordat je asielprocedure start en je de eerste gesprekken met de IND krijgt. Het kan zijn dat je dan niet alle delen van je vluchtverhaal meer zo goed herinnert als nu. Hieronder lees je hoe je je het beste kunt voorbereiden op de procedure als je lang moet wachten.
Extra informatie over de asielprocedure als je lhbti bent
Ben je gevlucht omdat je lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of intersekse bent? En wil je daarom asiel aanvragen in Nederland? Dan is het belangrijk dat je dit tijdens de asielprocedure vertelt aan je advocaat en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Extra informatie over je asielprocedure als je jonger bent dan 18 jaar
Ben je jonger dan 18 jaar en alleen naar Nederland gevlucht? Dan kan de asielprocedure voor jou iets anders gaan dan voor volwassenen. Er zijn speciale regels en je krijgt extra ondersteuning. In dit artikel lees je wat je moet weten.
De verlengde asielprocedure
Heeft de IND meer tijd nodig om je asielaanvraag te behandelen? Dan ga je naar de Verlengde Asielprocedure (VA). De IND beslist na het 2e gesprek of je naar de VA gaat. De VA kan een paar maanden of langer duren.
Dit zijn de verschillende soorten opvanglocaties als je asiel aanvraagt in Nederland
Als je asiel aanvraagt in Nederland, heb je recht op opvang. Er zijn verschillende soorten opvanglocaties, afhankelijk van je situatie en hoe lang je moet wachten op een beslissing over je asielaanvraag. Soms word je verplaatst naar een andere opvanglocatie tijdens je procedure. Hieronder lees je meer over de verschillende opvanglocaties.
Wat je moet weten over gezinshereniging
Je kunt geen gezinshereniging aanvragen zonder verblijfsvergunning asiel in Nederland. Als je een grote kans hebt op een verblijfsvergunning asiel, kun je soms je aanvraag voor gezinshereniging al voorbereiden.
Heb je een tip voor de website?
Jouw tips helpen RefugeeHelp om de website beter te maken. Laat ons weten wat je nog mist of niet kunt vinden. Let op: dit formulier is niet voor persoonlijke vragen. Je ontvangt geen reactie.