Als je in Nederland asiel aanvraagt, heb je recht op onderdak. Maar er zijn verschillende soorten opvang. Het is afhankelijk van jouw situatie waar je wordt opgevangen.
Bron: Shutterstock / Martijn Klungel
Artikel

Dit zijn de verschillende soorten opvanglocaties als je asiel aanvraagt in Nederland

Laatst gewijzigd: 26-12-2024, 18:19

Als je asiel aanvraagt in Nederland, heb je recht op opvang. Er zijn verschillende soorten opvanglocaties, afhankelijk van je situatie en hoe lang je moet wachten op een beslissing over je asielaanvraag. Soms word je verplaatst naar een andere opvanglocatie tijdens je procedure. Hieronder lees je meer over de verschillende opvanglocaties.

Aanmeldcentrum Ter Apel

Ter Apel is het 1e opvangcentrum waar je aankomt als je asiel aanvraagt. Als er geen ruimte in Ter Apel is, moet je misschien tijdelijk in een opvanglocatie in de buurt overnachten.

In Ter Apel wordt je asielaanvraag geregistreerd bij de

Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
. De politie of
Koninklijke Marechaussee (KMar)
controleert je documenten, maakt pasfoto's en neemt vingerafdrukken af. Ook onderteken je je asielaanvraag hier.

Zo lang blijf je in Ter Apel

Deze voorzieningen zijn er in Ter Apel

Opvang in de buurt van een kantoor van de IND

Na je identificatie, registratie en het aanvragen van asiel ga je (als er plek is) naar een andere opvang in Nederland. Je gaat meestal naar een opvang dicht bij een kantoor van de IND. Zo kun je makkelijk naar je afspraken met de IND reizen.

Zo lang blijf je in de opvang

Deze voorzieningen zijn er in de opvang

Noodopvanglocaties: tijdelijke opvang

Noodopvanglocaties worden gebruikt als er geen plek meer is in de gewone opvang. Dit zijn vaak tijdelijke plekken, zoals sporthallen, hotels, oude bedrijfspanden of boten. Als ook deze vol zijn, regelen gemeenten soms andere opvang, bijvoorbeeld in grote tenten met verwarming. In de noodopvang is de hoeveelheid ruimte per persoon vaak beperkt. Dit kan leiden tot stress en daarom wordt het als tijdelijke oplossing gezien.

Zo lang blijf je in een noodopvanglocatie

Voorzieningen in tijdelijke opvanglocaties

Opvang in een asielzoekerscentrum (AZC)

Als de IND meer tijd nodig heeft voor je asielaanvraag, of als je een verblijfsvergunning hebt, maar nog geen huis, woon je meestal in het AZC. Ook als je asielaanvraag is afgewezen, blijf je eerst in het AZC. Soms kom je hier al eerder door een tekort aan opvangplekken. AZC's liggen door het hele land en zijn bedoeld voor een langer verblijf.

Zo lang blijf je in een AZC

Voorzieningen in AZC's

Opvang als je asielaanvraag en beroep zijn afgewezen

Als je asielaanvraag en beroep zijn afgewezen, moet je Nederland binnen 28 dagen na de afwijzing verlaten. Tot die tijd kun je in het AZC blijven. Lukt het niet om op tijd Nederland te verlaten? Dan kun je soms nog maximaal 12 weken verblijven in een vrijheidsbeperkende locatie.

Als je daarna nog niet terug kunt naar je land van herkomst, stopt de opvang meestal. Je moet dan zelf een plek vinden om te wonen. Gezinnen met kinderen onder de 18 krijgen altijd opvang. Zij gaan naar een gezinslocatie, omdat kinderen onder de 18 jaar in Nederland recht hebben op een veilige plek.

Voorzieningen in de opvang als je asielaanvraag en beroep zijn afgewezen


Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful