Ben je aangekomen in Nederland vliegveld Schiphol of via een haven? Dan meld je je bij Koninklijke Marechaussee (KMar) om asiel aan te vragen.
Bron: Shutterstock, Dutchmen Photography
Artikel

Aankomst in Nederland op luchthaven Schiphol, een ander vliegveld of in een haven

Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:28

Kom je met het vliegtuig aan op Schiphol, een ander vliegveld of in een haven in Nederland? En heb je geen geldig visum en paspoort om Nederland in te mogen? Dan vraag je daar asiel aan. Je wacht je asielaanvraag dan af in een gesloten opvang bij het vliegveld Schiphol.

Dit moet je doen bij aankomst op Schiphol of een haven

Ben je aangekomen in Nederland via vliegveld Schiphol, een ander vliegveld of een haven? En mag je Nederland niet in omdat je geen geldig visum en paspoort hebt? Dan meld je je bij de Koninklijke Marechaussee (KMar) op het vliegveld of in de haven. Je vertelt aan hen dat je asiel wilt aanvragen. Je wordt dan naar een gesloten opvang gebracht op luchthaven Schiphol waar je je asielaanvraag kunt doen.

Zo herken je de Koninklijke Marechaussee

Zodra je aankomt op een vliegveld of in een haven in Nederland vertel je de

Koninklijke Marechaussee (KMar)
dat je asiel wil aanvragen in Nederland. Je herkent de KMar aan hesjes waarop de achterkant staat ‘Koninklijke Marechaussee’. Ook dragen ze vaak een blauwe baret. En de KMar draagt wapens.

Hier vind je de Marechaussee op vliegveld Schiphol 

Je vindt de KMar ook bij de paspoortcontroles op vliegveld Schiphol. Of bij vertrekhal 1. De KMar kan je niet wegsturen of terugsturen naar een ander land en is verplicht je te helpen volgens het

Vluchtelingenverdrag
.

De Marechaussee brengt je naar een gesloten opvang

Nadat je hebt gezegd dat je asiel wil aanvragen, brengt de KMar je naar een gesloten opvang op Schiphol. Ook als je in de haven asiel aanvraagt bij de KMar word je naar deze gesloten opvang gebracht. Deze locatie heet het Justitieel Complex Schiphol (JCS). Je blijft in deze gesloten opvang zolang je asielaanvraag duurt. 

De opvang op het JCS is gesloten omdat je (nog) geen toestemming hebt gekregen om Nederland in te mogen. Je bent officieel nog niet op Nederlands grondgebied. Het is geen gevangenis, maar daar lijkt het wel op. Je mag het JCS niet zelf verlaten.

In de gesloten opvang doe je je officiële asielaanvraag

In het

Justitieel Complex Schiphol (JCS)
vraag je officieel asiel aan. Omdat je op vliegveld Schiphol of in de haven asiel hebt aangevraagd krijg jij een andere procedure dan als je over land in Nederland aankomt. Deze speciale procedure heet de grensprocedure. Zolang je procedure duurt, blijf je in deze gesloten opvang.


Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful