Bron: www.pexels.com; Brianna Swank
Artikel
Extra informatie over de asielprocedure als je lhbti bent
Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:29

Ben je gevlucht omdat je lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of intersekse bent? En wil je daarom asiel aanvragen in Nederland? Dan is het belangrijk dat je dit tijdens de asielprocedure vertelt aan je advocaat en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Als je lhbti bent is dat soms een reden om asiel in Nederland te krijgen

In Nederland kun je asiel aanvragen als je gevaar loopt in het land waar je vandaan komt. Je kunt dus ook asiel aanvragen als je gevaar loopt omdat je lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender bent. En geen bescherming krijgt van de overheid in jouw land. Of zelfs gevaar loopt door de overheid in jouw land.

Voorwaarden voor een verblijfsvergunning asiel
In Nederland kun je onder bepaalde voorwaarden asiel aanvragen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) beoordeelt of jij aan die voorwaarden voldoet. Daarna bepaalt de IND ook welke of jij de verblijfsvergunning asiel a of b krijgt.

Vertel tijdens de asielprocedure dat je lhbti bent

De asielprocedure is hetzelfde als je lhbti bent of niet lhbti bent. Je voert tijdens de asielprocedure 2 gesprekken met een medewerker van de

Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
. In het 1e gesprek vertel je kort waarom je gevlucht bent. In het 2e gesprek zal de medewerker van de IND je meer vragen stellen over de reden waarom je gevlucht bent.

Als je lhbti bent, is het belangrijk dat je het volgende doet tijdens de asielprocedure:

  • Vertel meteen tijdens het 1e gesprek dat je lhbti bent.

  • Vertel tijdens het 2e gesprek op welke manier jij gevaar loopt in het land waar je vandaan komt. En leg dit goed uit. De IND wil namelijk zeker weten dat je echt lhbti bent en dat je daarom gevaar loopt. En dat je dit niet zegt omdat je asiel wilt krijgen.

Durf je aan het begin van de procedure toch niet te zeggen dat je lhbti bent? En wil je dat later in de procedure alsnog doen? Of dien je nog een asielaanvraag in nadat je eerdere aanvraag is afgewezen? Zorg dan dat je goed uitlegt waarom je het eerder niet verteld hebt.

Aanmelden in Ter Apel
Op deze pagina lees je over asiel aanvragen in Nederland. Je meld je dan aan bij het aanmeldcentrum in het dorp Ter Apel. Hier vraag je asiel aan bij de IND en registreert de Nederlandse politie jouw aanvraag.

De IND onderzoekt of je asiel krijgt omdat je lhbti bent

De IND onderzoekt of jij lhbti bent en of je gevaar loopt door vragen te stellen. De IND voert geen medische tests uit om te kijken of je lhbti bent. Je wordt ook niet geestelijk onderzocht. En je hoeft niet te vertellen over seksuele handelingen of die te laten zien. De IND vraagt ook niet om foto’s of filmpjes. De IND mag alleen vragen stellen. De andere dingen die hier genoemd worden mag de IND niet doen.

Vroeger geloofde de IND vaak verhalen van lhbti'ers niet. De medewerkers dachten te veel in stereotypen. Het

COC
is toen opgekomen voor de lhbti'ers die asiel aanvragen in Nederland. Zij waren kritisch op de manier waarop de IND vragen stelde. En adviseerden de IND om in de gesprekken tijdens de asielprocedure vooral te vragen naar waar jij als lhbti'er bang voor bent als je terug zou moeten naar het land waar je vandaan komt.

Deze vragen stelt de IND je als je lhbti bent

De vragen van de IND aan jou zullen gaan over je privéleven. Bijvoorbeeld over je familie, vrienden, en relaties. De medewerker vraagt jou bijvoorbeeld of je nu een relatie hebt en of je vroeger relaties had. Ook vraagt de medewerker of er een bepaald moment was dat je erachter kwam dat je lhbti bent. Kom je uit een traditioneel of streng gelovig gezin? Dan vragen ze je bijvoorbeeld te vertellen hoe het ontdekken van je homoseksualiteit was voor jou en je familie. 

Daarnaast zul je vragen krijgen over lhbti zijn in jouw land. Bijvoorbeeld of er groepen of plekken zijn waar lhbti'ers samenkomen in je land van herkomst. En wat de wetten in jouw land zijn over lhbti, bijvoorbeeld of je gevangenisstraf kunt krijgen. Ook zul je vragen krijgen over discriminatie, onderdrukking en gevaar dat je loopt in het land waar je vandaan komt. Bijvoorbeeld wat je in het verleden hebt meegemaakt in je land van herkomst en waar je bang voor bent als je moet terugkeren naar je land van herkomst. Hoe meer je kunt vertellen over hoe het (voor jou) is om in jouw land van herkomst lhbti te zijn, hoe beter.

Dit kun je doen om te laten zien dat je lhbti bent

Bij het beantwoorden van de vragen tijdens het gesprek met de IND is het belangrijk dat je zo veel mogelijk uitlegt en gedetailleerde informatie geeft. Wees eerlijk in je antwoorden en vertel het ook als je een antwoord niet weet of bent vergeten. Als je een vraag niet begrijpt, kun je dat zeggen.

Verzamel ook documenten die laten zien dat je de waarheid spreekt. Denk bijvoorbeeld aan foto's van een feest of tickets voor een festival waar veel lhbti mensen komen. Of bonnetjes van bepaalde cafés of foto’s van WhatsApp-gesprekken. Ook documenten waarmee je kunt laten zien dat jij in je land van herkomst problemen kreeg omdat je lhbti bent, zijn belangrijk. Bijvoorbeeld een nieuwsbericht waarin de situatie voor lhbti'ers in jouw land wordt besproken. Of een bericht van een rechtbank waarin staat dat mensen straf krijgen omdat ze lhbti zijn.

Zo lever je documenten in bij de IND tijdens de asielprocedure
Op deze pagina lees je welke documenten je kunt inleveren bij de IND. En hoe je ze inlevert.


Wat vind je van dit artikel?