Dit kun je doen om je asielprocedure in Nederland goed voor te bereiden
In Nederland kan het lang duren voordat je asielprocedure start en je de eerste gesprekken met de IND krijgt. Het kan zijn dat je dan niet alle delen van je vluchtverhaal meer zo goed herinnert als nu. Hieronder lees je hoe je je het beste kunt voorbereiden op de procedure als je lang moet wachten.
Je persoonlijke verhaal wordt steeds belangrijker
Sinds 1 juli 2024 vindt de IND jouw persoonlijke vluchtverhaal nog belangrijker in de asielprocedure. Belangrijker nog dan de situatie in jouw land. Bij de beoordeling van je asielprocedure kijkt de IND vooral of ze jouw persoonlijke verhaal geloven. Daarom zijn ook de documenten die je persoonlijke verhaal ondersteunen nog belangrijker geworden. Voor 1 juli 2024 werd er meer gekeken naar algemene omstandigheden van jouw land, of jouw groep. Daar kijkt de IND nu ook nog naar. Maar jouw persoonlijke omstandigheden zijn belangrijker geworden. Het is daarom heel belangrijk dat je jouw persoonlijke verhaal zo gedetailleerd mogelijk kunt vertellen aan de IND.
Schrijf zelf je vluchtverhaal gedetailleerd op
Tijdens de 2 gesprekken met de IND vertel je waarom je asiel aanvraagt in Nederland. En waarom het voor jou gevaarlijk is om terug te gaan naar het land van je vandaan komt. Soms duurt het lang voordat je jouw 1ste gesprek bij de IND hebt, dan kun je dingen vergeten zijn of ze minder gedetailleerd herinneren. Om te zorgen dat je belangrijke informatie niet vergeet, kun je het volgende doen:
1. Je vluchtverhaal gedetailleerd opschrijven in de goede tijdsvolgorde
Schrijf alle algemene en persoonlijke gebeurtenissen op die ervoor hebben gezorgd dat jij je land hebt verlaten. Schrijf de data, locaties, namen van betrokkenen en andere belangrijke details.
2. Lees je eigen verhaal regelmatig terug om de belangrijke details niet te vergeten
Na verloop van tijd vergeet je soms de precieze volgorde van de gebeurtenissen. Of vergeet je details die voor jou minder belangrijk zijn, maar voor de IND wel. Probeer dit goed te onthouden, want je mag je geschreven aantekeningen over je vluchtverhaal niet meenemen naar de gesprekken met de IND. Je moet je verhaal dus goed kunnen vertellen en uit je hoofd kennen.
3. Verzamel bewijsmateriaal bij je vluchtverhaal
Verzamel van elke gebeurtenis die je beschrijft documenten die je verhaal ondersteunen. Dit kunnen foto’s zijn, medische rapporten, officiële documenten, krantenartikelen of verklaringen van getuigen die het verhaal bevestigen. Het is ook belangrijk dat je de originele documenten hebt. Die gelooft de IND eerder.
Het kan nog steeds zo zijn dat de IND je verhaal ondanks deze documenten niet gelooft. Of dat de documenten onvoldoende bewijs zijn. Dat je documenten hebt, betekent dus niet automatisch dat je asielaanvraag wordt goedgekeurd. Toch gelooft de IND je eerder als je documenten hebt die je verhaal bevestigen. Zeker als dat originele documenten zijn. Probeer dus altijd documenten te vinden die je verhaal bevestigen.
Voorbeeld van hoe je zelf je vluchtverhaal gedetailleerd opschrijft
Voorbeeld van welk bewijsmateriaal je kunt verzamelen bij je vluchtverhaal
Je kunt hulp krijgen bij het onderbouwen van je vluchtverhaal
Je kunt hulp vragen aan advocaten of VluchtelingenWerk Nederland. Zij kunnen je juridisch advies geven of je helpen met het onderbouwen en versterken van je verhaal. VluchtelingenWerk Nederland doet dan samen met jou een
Tijdens je asielprocedure heb je rechten
Je hebt rechten in Nederland als je asiel aanvraagt. Wordt een van deze rechten geschonden? Meld dit dan bij je advocaat of bij VluchtelingenWerk op jouw locatie. De volgende rechten zijn extra belangrijk om te weten tijdens de asielprocedure: