Wat je moet weten als je zwanger bent en gaat bevallen in Nederland
Ben je zwanger? Of denk je dat je zwanger bent? In deze artikelen lees je hoe de medische zorg werkt in Nederland. En wat je allemaal moet regelen.
Een baby ligt op bed.
Bron: Pexels / Kampus Production
Artikel
Dit regel je na de geboorte
Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:25

Na de geboorte van je baby in Nederland, zijn er verschillende zaken die je moet regelen. Op deze pagina lees je er meer over.

Zorg voor je eigen gezondheid na de bevalling

Na de bevalling kun je een paar controles doen bij de verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Zij controleren of je goed herstelt van de bevalling of dat je extra zorg nodig hebt.

Heb je nog geen kraamzorg aangevraagd? Doe dat zo snel mogelijk na de geboorte

Als je geen kraamzorg hebt geregeld tijdens je zwangerschap, regel dit dan zo snel mogelijk na de geboorte. De kraamverzorgende ondersteunt je in de eerste dagen thuis. In Nederland is het gebruikelijk dat je de gezondheid en groei van je kind tot 4 jaar controleert. Dit kan bij de huisarts, maar de meeste mensen gaan naar een consultatiebureau. 

Bij een consultatiebureau werken artsen en verpleegkundigen. Samen beoordelen ze de gezondheid van alle kinderen van 0 tot en met 4 jaar. Op een consultatiebureau krijgen de kinderen ook de inentingen van het Rijksvaccinatieprogramma.

Ook is het belangrijk om een afspraak te maken voor nacontroles bij de verloskundige. Je kunt je huisarts om informatie vragen.

Zo werkt de zorg voor je kind van 0 tot 4 jaar
In Nederland is het gebruikelijk dat je de gezondheid en groei van je kind tot 4 jaar controleert. Dit kan bij de huisarts, maar de meeste mensen gaan naar een consultatiebureau. Op deze pagina lees je hoe de zorg werkt voor je kind tot 4 jaar.
Je moet je baby inschrijven bij de gemeente en je kind erkennen

Binnen 3 dagen na de geboorte moet je je baby inschrijven bij de gemeente waar je kind is geboren. Je partner mag dit doen. Neem een geldige bewijs van verblijf mee. Je ontvangt dan een geboorteakte. Dit is een belangrijk officieel document. Je hebt het bijvoorbeeld nodig om kinderbijslag aan te vragen. 

Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap met de andere ouder van je baby? Dan moeten jij of jouw partner de baby erkennen bij de gemeente. Dit doe je tegelijkertijd met het inschrijven van je baby in de gemeente.  Hiermee krijgen jullie als ouders dezelfde rechten en plichten. Dat noem je ook wel het ouderlijk gezag.

Je meldt de geboorte van je kind bij de IND

Is het kind geboren nadat jij het aanvraagformulier bij de IND hebt ingevuld, dan moet je de geboorte van je kind ook melden bij de IND. Dit kan je doen door het M35-J formulier in te vullen en op te sturen naar het adres op het formulier.

Het M35-J document
Hier vind je de link naar het M35-J document.
Dit moet je doen als je partner niet in Nederland is

Kun je zelf je kind niet inschrijven in de gemeente en is je partner niet in Nederland? Dan mag iemand die bij de geboorte aanwezig was dit doen. Bijvoorbeeld je verloskundige.

Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, moet je bewijs hiervan meenemen bij de aangifte bij de gemeente. Je kind kan dan de achternaam van de vader krijgen, ook als de vader zich in het buitenland bevindt.

Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap met de andere ouder van je baby? Dan moet je partner een akte van erkenning in Oekraïne laten opmaken.

Vraag de toeslagen aan waar je recht op hebt

Oekraïners die werken in Nederland, hebben na de geboorte van hun kind recht op kinderbijslag. Dat is een toeslag die je krijgt als je één of meerdere kinderen hebt. Dit is geld dat je van de overheid krijgt om de kosten van de opvoeding en verzorging van je kind te betalen. Soms moet je kinderbijslag zelf aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Soms vraag je automatisch kinderbijslag als je je kind registreert bij de gemeente.

In sommige gevallen kun je daarna in aanmerking komen voor de toeslag kindgebondenbudget, als je een laag inkomen hebt. 

Als je kind naar de kinderopvang gaat, kun je soms in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. 

Toeslagen als je kinderen hebt
Op deze pagina lees je welke toeslagen je kunt aanvragen als je kinderen hebt in Nederland.
Stel een testament op

Het opstellen van een testament is vooral belangrijk als je bijvoorbeeld wilt vastleggen wie er voor je kind gaat zorgen als jij en de andere ouder iets overkomt. Je kunt een testament opstellen bij een notaris. Het Juridisch Loket kan je hierover meer informatie geven.

Het Juridisch Loket
Bezoek de website van 'Het Juridisch Loket' voor meer informatie.

Wat vind je van dit artikel?