Wat je moet weten als je zwanger bent en gaat bevallen in Nederland
Ben je zwanger? Of denk je dat je zwanger bent? In deze artikelen lees je hoe de medische zorg werkt in Nederland. En wat je allemaal moet regelen.
Met de huisarts praten over je zwangerschap.
Bron: Pexels / Mart Production
Artikel
Maak een afspraak met de huisarts of verloskundige als je zwanger bent
Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:25

Ben je zwanger? Maak dan een afspraak met je huisarts. Of maak een afspraak met een verloskundige. Samen bespreken jullie wat dit betekent. Op deze pagina lees je hier meer over.

Een afspraak maken met je huisarts of verloskundige

Als de test zegt dat je zwanger bent, maak je een afspraak met de huisarts of de verloskundige. Ook als je twijfelt over de uitslag van de test kun je naar de huisarts of verloskundige gaan. Als je inderdaad zwanger bent, overleg je wat je nu nodig hebt. Je hebt in ieder geval 2 keuzes: 

  • Je bent gewenst zwanger en wilt een baby krijgen en opvoeden.

  • Je bent onbedoeld zwanger en wilt de zwangerschap stoppen.

Zo werkt de gezondheidszorg in Nederland
Op deze pagina lees je bijvoorbeeld hoe je een afspraak kunt maken met de huisarts in Nederland.
Als je twijfelt over je zwangerschap

Het kan zijn dat je niet weet wat de beste beslissing is. Als je meer informatie nodig hebt of als je twijfelt, kun je overleggen met je huisarts. Als je na het gesprek nog steeds niet zeker bent, kun je nog een keer met de huisarts praten.

Je kunt ook anoniem een afspraak maken bij een speciale kliniek, als je niet met de huisarts wilt overleggen. Daar praat je eerst met een dokter die je kan helpen de juiste keuze te maken.

Het is goed om te weten dat de huisarts en de dokter in de kliniek jouw vertrouwelijke informatie niet zomaar aan anderen mogen vertellen. Dit heet beroepsgeheim.

Als je de zwangerschap wilt stoppen

Als je kiest om de zwangerschap te stoppen, maak je een plan voor de behandeling. Er zijn meerdere mogelijkheden om de zwangerschap te stoppen. Overleg met de arts welke mogelijkheid het best past bij jouw situatie.

In Nederland zijn al deze opties legaal en veilig. De behandelingen hebben ook geen negatieve gevolgen voor je als je op een later moment wel zwanger wilt raken en een baby wilt krijgen.

Het afbreken van je zwangerschap mag tot het moment dat de vrucht buiten het lichaam kan overleven. Dit betekent dat een abortus tot de 24e week van de zwangerschap is toegestaan. Op een later moment je zwangerschap afbreken kan alleen bij heel ernstige gezondheidsproblemen.

Zanzu: informatie over zwangerschap in je eigen taal
Wil je meer informatie over een ongeplande zwangerschap? En hoe het werkt als je misschien je zwangerschap wilt stoppen? Op Zanzu lees je er meer over in je eigen taal.
Als je graag verder wilt met je zwangerschap, krijg je een verloskundige

Als je besluit dat je een baby wilt krijgen, kan de huisarts of de locatiemanager van jouw opvanglocatie jou en mogelijk je partner ondersteunen bij het vinden van een verloskundige. Het is belangrijk om snel contact op te nemen met een verloskundige voor de juiste zorg en begeleiding tijdens de zwangerschap.


Wat vind je van dit artikel?