Zwangerschap en bevallen in Nederland

Ben je zwanger? Of denk je dat je zwanger bent? In deze artikelen lees je hoe de medische zorg werkt in Nederland. En wat je allemaal moet regelen.
Iemand doet een zwangerschapstest.
Bron: Pexels / Shvets Production
Artikel

Een zwangerschapstest doen

Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:25

Denk je dat je misschien zwanger bent? Dan kun je een zwangerschapstest doen. Op deze pagina lees je hoe je in Nederland een zwangerschapstest kunt doen.

Je denkt dat je zwanger bent

Het kan gebeuren dat je ongesteldheid later komt dan normaal. En misschien voel je je niet lekker of doen je borsten pijn. Als je denkt dat je zwanger bent, kun je zelf een test doen met je urine. Deze test is betrouwbaar en je kunt hem kopen bij de apotheek of de drogist.

Er zijn verschillende soorten tests

Er zijn verschillende soorten tests beschikbaar. Sommige hebben een scherm dat de tekst "zwanger" of "niet zwanger" laat zien. Andere tests gebruiken een plusje of minnetje om aan te geven of je zwanger bent. In de handleiding van de test staat wanneer je de test moet doen en hoe je hem moet gebruiken.

Dit kost een zwangerschapstest

Een zwangerschapstest die je zelf kunt kopen kost meestal tussen € 5,- en € 15,-. Er zijn testen van verschillende merken. Je kunt kiezen welke test het beste is voor jou.

Je doet de test nadat je ongesteld zou worden

Het is meestal het beste om de test te doen na de dag waarop je normaal gesproken ongesteld zou moeten worden. Dan moet er genoeg zwangerschapshormoon (hCG) in je lichaam zitten voor een betrouwbaar resultaat.

Zegt de test dat je niet zwanger bent, maar komt je menstruatie nog steeds niet? Overweeg dan om na een paar dagen een nieuwe test te doen.

Hoe de zwangerschap verdergaat, hangt af van je situatie

Als je erachter komt dat je zwanger bent, moet je nadenken over wat je wilt doen. Je hebt 2 keuzes: 

  • Je wilt de zwanger zijn, een baby krijgen en opvoeden.

  • Je bent onbedoeld zwanger en wilt de zwangerschap stoppen.

Je maakt een afspraak met je huisarts om de zwangerschap te bespreken. Je krijgt dan medische ondersteuning. Ook als je twijfelt over de zwangerschap, kun je dit bespreken met je huisarts.


Wat vind je van dit artikel?