Wonen
Informatie
Dit zijn de verschillende soorten opvanglocaties als je asiel aanvraagt in Nederland
Als je asiel aanvraagt in Nederland, heb je recht op opvang. Er zijn verschillende soorten opvanglocaties, afhankelijk van je situatie en hoe lang je moet wachten op een beslissing over je asielaanvraag. Soms word je verplaatst naar een andere opvanglocatie tijdens je procedure. Hieronder lees je meer over de verschillende opvanglocaties.
Zo werkt wonen in de asielopvang die de overheid voor je regelt
Tijdens de asielprocedure verblijf je in verschillende opvanglocaties van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Soms is er te weinig plek in normale opvanglocaties. Je moet dan misschien in een tijdelijke opvang verblijven. Wanneer je asielverzoek wordt goedgekeurd, mag je in Nederland blijven. Je komt dan in aanmerking voor een huis.
Zo werkt logeren bij een gastgezin terwijl je in de asielprocedure zit
Er is weinig plek in de opvang van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Daarom kun je ook tijdelijk bij familie of vrienden logeren. Het logeren heeft geen invloed op je asielprocedure. Lees hier hoe het werkt.
Zo werkt wonen in een tijdelijke opvang
Je verblijft in een tijdelijke opvang omdat de normale opvang vol zit. Het is vaak niet duidelijk hoe lang je hier moet blijven. Soms verhuis je tussen meerdere tijdelijke opvanglocaties.
Dit zijn je rechten en plichten in de opvang van het COA
In de opvang van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) woon je samen met anderen. Elke opvanglocatie is anders, net als de voorzieningen. In de opvang heb je rechten, plichten en huisregels. Op deze pagina lees je daar meer over.
Dit kun je doen als je ontevreden bent over de opvang van het COA
Ben je ontevreden over de opvang waar je verblijft? Dan kun je in gesprek gaan met het COA of de gemeente, klagen of protesteren.
Extra informatie over de asielopvang als je lhbti'er bent
Tijdens de asielprocedure kun je te maken krijgen met discriminatie, intimidatie of geweld. Bijvoorbeeld door andere asielzoekers in de opvanglocatie waar je woont. Dit mag niet volgens de Nederlandse wet. En dit gedrag is strafbaar. Er zijn organisaties die je kunnen helpen.
Extra informatie over je asielopvang als je jonger bent dan 18
Ben je jonger dan 18 jaar en vraag je zonder je familie asiel aan in Nederland? Dan is er speciale opvang voor jou. Lees hier welke speciale opvang er voor jou is geregeld in Nederland.
Zo krijg je een persoonlijk nummer (BSN) om je zaken in Nederland te regelen
Ben je langer dan 6 maanden in Nederland? Dan krijg je een persoonlijk nummer: een burgerservicenummer (BSN). Dit nummer heb je nodig om je persoonlijke zaken in Nederland te regelen. Lees hier hoe je zo'n nummer krijgt.
Alles over DigiD
Hier legt Steffie uit wat DigiD is, hoe je DigiD kunt aanvragen en hoe je het kunt gebruiken.
Heb je een tip voor de website?
Jouw tips helpen RefugeeHelp om de website beter te maken. Laat ons weten wat je nog mist of niet kunt vinden. Let op: dit formulier is niet voor persoonlijke vragen. Je ontvangt geen reactie.