Asielzoekers mogen tijdelijk logeren bij familie of vrienden omdat de opvangcentra van het COA regelmatig te vol zijn.
Bron: Take Care BNB / Lotte de Graaf Photography
Artikel

Zo werkt logeren bij een gastgezin terwijl je in de asielprocedure zit

Laatst gewijzigd: 15-11-2024, 10:04

Er is weinig plek in de opvang van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Daarom kun je ook tijdelijk bij familie of vrienden logeren. Het logeren heeft geen invloed op je asielprocedure. Lees hier hoe het werkt.

Zo werkt het logeren bij familie en vrienden

Woon je in een opvang van

COA
en heb je een
burgerservicenummer (BSN)
? Dan kun je 3 maanden logeren bij bekenden. Dit noemt het COA de logeerregeling. Tijdens het logeren heb je geen bed meer bij het COA. Je moet je wel elke week blijven melden bij het COA en de
Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM)
. Dit kun je doen door te bellen. Je hoeft daarvoor niet naar de opvanglocatie.

Het logeren heeft geen invloed op je asielprocedure. Je hoeft niet langer te wachten en je komt ook niet op een wachtlijst. Het COA wil met de logeerregeling alleen de drukte in de opvang verminderen.

Dit zijn de voorwaarden om te kunnen logeren bij familie of vrienden

Als je bij familie of vrienden wilt logeren, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je zit niet in een Dublinprocedure en je komt niet uit een

    veilig land van herkomst

  • Je bent 18 jaar of ouder

  • Je hebt een burgerservicenummer (BSN).

  • Als je kinderen hebt, moet je logeren in de buurt van de school waar jouw kinderen naartoe gaan. Zo kunnen je kinderen naar dezelfde school blijven gaan.

  • Je hebt een huisarts in de gemeente of dicht bij de gemeente waar je gaat logeren. Of je hebt de mogelijkheid je in te schrijven bij de huisarts van de mensen bij wie je gaat logeren.

  • Je hebt geen intensieve medische behandelingen nodig of ingewikkelde zorg.

Zo krijg je een persoonlijk nummer (BSN) om je zaken in Nederland te regelen

Op deze pagina lees je hoe je een burgerservicenummer (BSN) krijgt.

Dit zijn je rechten tijdens het logeren

Tijdens het logeren heb je nog steeds recht op:

  • Leef- en eetgeld van het COA. Ben je 21 jaar of ouder dan heb je tijdelijk recht op 75 euro extra per week. Dit bedrag is lager als je met meerdere gezinsleden gaat logeren.

  • Vergoeding van je zorg. Je hoeft tijdens het logeren niet je eigen medische zorg te regelen. Je valt nog steeds onder de

    Regeling Medische zorg Asielzoekers (RMA)
    . Ook heb je recht op geld om naar je huisarts of ziekenhuis te reizen. Dit kun je aanvragen bij het COA.

Dit moet je regelen als je gaat logeren

Wil jij logeren bij vrienden of familie? Neem dan contact op met je contactpersoon bij het COA of ga naar de Infobalie. COA-medewerkers leggen je uit wat je moet doen om te kunnen logeren. Het COA voert van tevoren een gesprek met je om te kijken of jij aan de voorwaarden voldoet om te kunnen logeren. Ook legt het COA jouw rechten en plichten uit.

Als COA besluit dat je kunt logeren, ondertekenen jij en de mensen bij wie je logeert een logeercontract. Het logeren kan namelijk financiële gevolgen hebben voor de personen bij wie je logeert. Bijvoorbeeld voor uitkeringen of toeslagen. Jouw contactpersoon bij het COA geeft je een brief met uitleg over de financiële gevolgen. Deze brief geef je aan de personen bij wie je wilt logeren. Zij moeten een handtekening zetten onder de brief als ze hem hebben gelezen. Dit is onderdeel van het contract.

Nadat het contract ondertekend is, regel je de volgende dingen:

  • Je schrijft je in bij de gemeente op het adres waar je gaat logeren. Dit moet binnen 5 dagen na de start van het logeren.

  • Heb je ook een begeleider van VluchtelingenWerk Nederland (VWN)? Geef dan ook aan je begeleider van VWN door dat je gaat logeren.

  • Wil je je inschrijven bij dezelfde huisarts als de mensen bij wie je logeert? Dan kun je je daar inschrijven.

Na 3 maanden kun je het logeren misschien verlengen

Zit je na 3 maanden logeren nog in de asielprocedure? En heb je nog geen recht op een huis? Dan kun je vragen of je langer mag logeren bij je vrienden of familie. Je vraagt deze verlenging aan bij het COA.

Willen jij, je familie of vrienden niet langer logeren? Dan krijg je weer een plek in de opvang bij het COA. Dit kan op een andere plek zijn dan waar je eerst zat. Wordt jouw asielaanvraag tijdens het logeren afgewezen? Dan moet je weer terug naar de opvang bij het COA.


Wat vind je van dit artikel?