Asielminister Marjolein Faber aan het woord in de Tweede Kamer.
Bron: Shutterstock / Orange Pictures
Belangrijk
Nieuws

Regering roept toch geen "asielcrisis" uit, maar werkt wel aan hele strenge regels voor asiel

Gepubliceerd op: 24-10-2024, 00:00

Asielminister Marjolein Faber wilde een "asielcrisis" uitroepen om snel strenge asielregels in te voeren. De regering heeft nu besloten dit niet te doen, omdat er niet genoeg steun voor was. Wel zijn er andere strenge regels voor asiel uitgelekt.

De regering wil een nieuwe wet met strenge regels

De regering, met de partijen PVV, VVD, BBB en NSC, wil een nieuwe wet invoeren. Deze wet heet de "asielnoodmaatregelenwet". De Tweede Kamer en de Eerste Kamer moeten de wet nog goedkeuren. Als de wet wordt goedgekeurd, komen er strenge regels voor asiel. De plannen zouden vrijdag 25 oktober 2024 bekend worden, maar zijn gisteren al gelekt naar de

NOS
.

De leiders van de 4 partijen moeten nog officieel hun handtekening zetten onder de plannen. PVV en NSC waren het eerder niet met elkaar eens. Na onderhandelen zijn ze het nu samen eens over de plannen. Verwacht wordt dat VVD en BBB ook snel akkoord gaan.

Dit zijn de belangrijkste plannen

De regering heeft verschillende strenge regels aangekondigd. Deze regels gaan pas in als de Tweede Kamer en de Eerste Kamer ze goedkeuren. Hieronder staan 3 belangrijke veranderingen:

1. Kortere verblijfsvergunningen asiel en geen permanente verblijfsvergunningen meer

De geldigheid van een verblijfsvergunning asiel gaat als het aan de regering ligt van 5 naar 3 jaar. Na deze 3 jaar zou je volgens de nieuwe plannen geen permanente verblijfsvergunning meer kunnen krijgen. De

Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
moet dan steeds na 3 jaar kijken of het veilig genoeg is om terug te gaan naar je land van herkomst.

2. Spreidingswet intrekken en geen huizen meer voor mensen met een verblijfsvergunning asiel

De regering wil de Spreidingswet intrekken. Deze wet was er juist om de opvang van mensen die asiel aanvragen in Nederland goed te regelen. Als de wet wordt ingetrokken, zijn gemeenten niet meer verplicht om genoeg opvangplaatsen te regelen. Dit maakt het tekort aan opvangplekken nog erger. Ook hoeven gemeenten van de regering geen huizen meer te regelen voor mensen met een verblijfsvergunning, waardoor het moeilijker wordt om een huis te vinden.

3. Syrië gedeeltelijk als veilig beschouwen waardoor Syriërs moeilijker asiel krijgen

De regering wil sommige delen van Syrië als veilig beschouwen. Dit betekent dat de IND de aanvragen van mensen uit deze gebieden volgens de plannen sneller kan afwijzen. Ook kan het betekenen dat Syriërs uit die gebieden sneller moeten terugkeren. Toch worden alle aanvragen nog steeds individueel beoordeeld. Als je kunt aantonen dat je gevaar loopt, kan er nog steeds een verblijfsvergunning worden gegeven. Het is dus niet zo dat je geen asiel meer kunt krijgen in Nederland door deze regel.

Daarnaast plant de regering grenscontroles en wil ze dat landen waar asielzoekers doorheen reizen verantwoordelijk zijn voor hun aanvragen. Ook is er een voorstel om het aantal vluchtelingen dat uit andere landen wordt opgenomen in Nederland te verminderen, illegaliteit strafbaar te maken en gezinshereniging met meerderjarige kinderen en ongetrouwde partners onmogelijk te maken.

Zo werkt het politieke proces vanaf nu

Voordat de regels kunnen worden ingevoerd, moeten ze goedgekeurd worden door de Tweede Kamer. De kans is groot dat de regels worden aangenomen, omdat de regeringspartijen daar een meerderheid hebben. Daarna gaat de wet naar de Eerste Kamer. Daar hebben de regeringspartijen geen meerderheid. De kans is daar groter dat de wet alsnog wordt afgewezen. 

De wetten en regels die in dit artikel genoemd worden, zijn dus nog niet ingevoerd. Het is namelijk ook belangrijk dat de nieuwe regels legaal zijn. Experts twijfelen of de voorgestelde maatregelen wettelijk mogen. Daarom is het nog onzeker of rechters de plannen na invoering afwijzen. De toekomst van de asielregelgeving is dus nog onduidelijk.

RefugeeHelp volgt de laatste ontwikkelingen en zal je informeren zodra er nieuwe informatie beschikbaar is.


Wat vind je van dit artikel?