Een portretfoto van de minister-president van Nederland Dick Schoof.
Bron: Wikimedia Commons
Nieuws

Nederlandse regering legt strenge asielplannen verder uit tijdens Prinsjesdag

Gepubliceerd op: 17-9-2024, 00:00

De Nederlandse regering presenteerde haar precieze plannen voor asiel op vrijdag 13 september 2024 en legde de plannen nog verder uit op Prinsjesdag. 4 maanden geleden deelde ze al algemene plannen in een eerder akkoord. Nu legt de regering preciezer uit welke strengere regels voor asielmigratie ze wil invoeren.

Regering wil een bijzonder recht gebruiken om strenge asielregels in te voeren

De minister van Asiel en Migratie en de minister-president willen zo snel mogelijk een asielcrisis uitroepen via het noodrecht. Dit is een speciaal recht dat de regering mag gebruiken in geval van nood, bijvoorbeeld als er oorlog is. Ze willen dit recht nu inzetten om meteen strenge maatregelen te kunnen invoeren om de asielinstroom te verminderen. Deze maatregelen hoeven dan niet eerst te worden goedgekeurd door een meerderheid in de 1e en 2e Kamer.

Dit gebeurt waarschijnlijk rond een speciale politieke dag in Nederland

De Nederlandse regering wil de asielcrisis uitroepen op of na Prinsjesdag, op dinsdag 17 september 2024. Prinsjesdag vindt elk jaar plaats op de 3e dinsdag van september en is een belangrijke dag in Nederland. Op deze dag presenteert de regering via de koning haar plannen voor het komende jaar. De koning spreekt de Troonrede uit en vertelt daarin wat de belangrijkste plannen van het kabinet voor het komende jaar zijn. De minister van Financiën laat daarna de financiële plannen aan de 2e Kamer zien. In die plannen staat waar de regering geld aan wil uitgeven en waarop ze wil bezuinigen.

De hoogste rechter gaat beoordelen of de asielcrisis uitgeroepen mag worden

Normaal gesproken moet een meerderheid van de 2e en 1e Kamer toestemming geven voor dit soort maatregelen. Maar door het noodrecht te gebruiken, hoeft de regering niet te wachten op goedkeuring van beide Kamers. De regering kan de regels dan al invoeren en hoeft pas achteraf toestemming te vragen. Volgens de NOS stuit dit op veel kritiek.

Verschillende experts zeggen dat de regering de wet niet op deze manier mag gebruiken. De
hoogste rechter (RvS)
moet beoordelen of de regering dit noodrecht goed gebruikt.

Als de regering de asielcrisis uitroept willen ze deze strenge regels invoeren

  • De regering wil tijdelijk geen beslissingen nemen over nieuwe asielaanvragen. Dit zou betekenen dat mensen die asiel aanvragen veel langer moeten wachten voordat er een beslissing komt op hun aanvraag. 

  • De regering wil de Spreidingswet intrekken. Dat is de wet die gaat over hoe de opvang in Nederland is geregeld. Dit zou betekenen dat er minder opvangplekken zijn. 

  • De regering wil je 2e asielaanvraag strenger beoordelen als je eerdere asielaanvraag is afgewezen. 

  • De regering wil asielaanvragen afwijzen van mensen die niet op een afspraak met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) verschijnen.

  • De regering wil minder gezinshereniging. Dit willen ze regelen doordat mensen met een verblijfsvergunning asiel pas na 2 jaar gezinshereniging mogen aanvragen. 

  • De regering wil jou geen asielvergunning voor onbepaalde tijd meer geven als je verblijfsvergunning voor 5 jaar afloopt. Ook als je dus al 5 jaar of langer in Nederland bent, moet je terug naar je land van herkomst zodra het daar weer veilig is.

  • De regering wil een systeem invoeren waarbij sommige mensen die asiel aanvragen meer rechten hebben dan anderen. 

  • De regering wil de regels voor opvang nog strenger maken.

Het is onduidelijk of en wanneer de plannen precies worden ingevoerd

De regering heeft nu de preciezere plannen bekendgemaakt. Maar deze regels gelden nog niet. De minister-president zei op Prinsjesdag dat de regering tijd nodig heeft om de asielplannen in te voeren. Het kan nog een paar weken tot een paar maanden duren voordat we weten of en hoe deze regels worden ingevoerd.


Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful