Kinderen spelen in het bos.
Bron: Anton Vierietin
Nieuws
De herfstvakantie begint bijna: scholen zijn 1 week dicht
Gepubliceerd op: 16-10-2024, 00:00

De herfstvakantie begint bijna. Scholen zijn dan 1 week dicht. Veel mensen in Nederland nemen vrij van werk om te ontspannen en leuke dingen te doen. Lees in dit artikel alles over de herfstvakantie.

Herfstvakantie is niet overal tegelijk

De herfstvakantie in Nederland is niet overal tegelijk. Nederland is verdeeld in 3 regio's: Noord, Midden en Zuid.

Regio's Midden en Zuid hebben vakantie in een andere week dan regio Noord. Dit zorgt ervoor dat het minder druk is op de wegen en bij attracties. Daardoor is het makkelijker om leuke uitstapjes te maken. De vakantieweken zijn als volgt:

  • Regio's Midden en Zuid: 19 oktober tot en met 27 oktober 2024.

  • Regio Noord: 26 oktober tot en met 3 november 2024.

Kinderen zijn vrij van school

De herfstvakantie is een week waarin de scholen dicht zijn. Veel ouders nemen ook vakantie tijdens deze week. Maar als je werkt, ben je niet automatisch vrij. Je moet zelf vakantie aanvragen. Als je naar school gaat en niet werkt, ben je meestal wel automatisch vrij in de herfstvakantie.

De school regelt geen opvang voor je kinderen. Als je kinderen vrij zijn, maar jij of je partner moet werken, moet je zelf opvang regelen. In Nederland kunnen kinderen bijvoorbeeld naar de dagopvang of buitenschoolse opvang (BSO) gaan. Dit kost vaak geld, maar soms krijg je hulp van de overheid om de opvang te betalen.

Dit kun je doen tijdens de herfstvakantie

In de herfstvakantie zijn er veel activiteiten te doen. Hieronder vind je een aantal dingen die veel Nederlanders doen tijdens deze vakantie:

  • Je kunt een herfstwandeling maken in het bos of park. Er liggen veel bladeren op de grond waarmee je thuis kunt knutselen.

  • Deze herfst kun je gratis naar het museum. Veel musea bieden speciale activiteiten voor kinderen, zoals knutselworkshops en leuke speurtochten. Kijk op de website Gratis museumtickets voor vluchtelingen voor meer informatie over de actie en om gratis kaarten te bestellen.

  • Tijdens de herfstvakantie draaien er vaak leuke kinderfilms in de bioscoop. Een kaartje voor de film is goedkoper voor kinderen. Er zijn ook familietickets, zodat je met het gezin goedkoper naar de film kunt.

  • Veel bibliotheken organiseren gratis activiteiten voor kinderen. Kijk op de website van De Bibliotheek om te zien welke activiteiten jouw lokale bibliotheek aanbiedt.


Wat vind je van dit artikel?