Bron: Jonathan Borba
Artikel

Toeslagen als je kinderen hebt

Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:33

Heb je een inkomen uit werk en 1 of meer kinderen? Dan heb je misschien recht op speciale toeslagen. Toeslagen zijn extra inkomen die je van de overheid kunt krijgen als je een inkomen hebt. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van de hoogte van je inkomen.

Een DigiD aanmaken

Voor het aanvragen van toeslagen en voor het regelen van belastingen, heb je een DigiD nodig. DigiD staat voor "digitale identiteit". Met je DigiD laat je zien wie je bent als je op internet iets bij een overheidsorganisatie wilt regelen. Je kunt een DigiD zelf aanvragen.

Een contactpersoon van

VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
of maatschappelijk begeleider van een andere organisatie kan je hierbij ondersteunen.

Hoe gebruik je DigiD

In deze handleiding lees je hoe je een DigiD aanmaakt.

Kinderbijslag

Kinderbijslag is een bijdrage in de onderhoudskosten van je kind. Als je in Nederland woont en één of meer kinderen hebt die jonger dan 18 jaar zijn, dan heb je misschien recht op kinderbijslag. De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van de leeftijd van je kind en niet de hoogte van jouw inkomen. Eén van de voorwaarden is dat je werk hebt. Stopt jouw baan, dan moet je ook je kinderbijslag stopzetten. Als je ontslagen wordt of je contract wordt niet verlengd, kun je mogelijk een werkloosheidsuitkering aanvragen. In dit geval hoef je de kinderbijslag pas te stoppen als je werkeloosheidsuitkering stopt. Als je bij de

Sociale Verzekeringsbank (SVB)
doorgeeft dat je kinderbijslag moet stoppen, dan wordt automatisch je kindgebondenbudget ook gestopt.

Geef je niet door dat je niet meer werkt of dat je werkloosheidsuitkering is gestopt, dan moet je het geld wat je teveel hebt ontvangen later terugbetalen. Als je van baan wisselt hoef je dat niet door te geven.

Kinderbijslag stopzetten via de Sociale Verzekeringsbank

Het makkelijkste is om via Whatsapp een bericht te sturen naar: +31 6 10646363 en aan te geven dat je niet meer werkt. Je kunt het ook doorgeven op www.svb.nl door in te loggen met je DigiD.

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een bijdrage die bovenop de kinderbijslag komt. Voor het kindgebonden budget mag het inkomen van jou en je partner niet te hoog zijn en moet je voldoen aan enkele eisen. Wil je weten of je recht hebt op het kindgebonden budget? Kijk dan op de website van de Belastingdienst voor de voorwaarden en alle relevante informatie. Wil je kindgebonden budget aanvragen? Dit kan ook via de website van de Belastingdienst.

Kinderopvangtoeslag

De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van de kinderopvang voor werkende of studerende ouders. Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om deze toeslag aan te kunnen vragen. Je kunt hiervoor de toolkit met uitleg over de kinderopvangtoeslag downloaden. Dit is een hulpmiddel voor ouders die stap voor stap uitleg geeft. De toolkit is voor iedereen beschikbaar en is gratis te downloaden in het Nederlands, Engels, Russisch en Oekraïens. De Toolkit is bedacht en ontwikkeld door BOinK, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang.

De app is gratis te downloaden in de App Store (Apple) en op Google Play (Android). Na het downloaden kun je in de app een keuze maken uit Nederlands, Engels, Oekraïens of Russisch.

Hier lees je in het kort of je in aanmerking komt voor de kinderopvangtoeslag. Je kunt de voorwaarden ook nalezen op de website van de belastingdienst.

  • De belangrijkste voorwaarde is dat je geld verdient met werk en daar belasting over betaalt. Als je met het werk geen geld verdient waarover je belasting betaalt, dan telt het niet als werk. Bijvoorbeeld: vrijwilligerswerk of mantelzorger.

  • Daarnaast moet je kind naar een geregistreerde opvang gaan. De gemeente checkt of de opvang goed en veilig is. Goedgekeurde opvang staat geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) en heeft een LRK-nummer. Zonder dit nummer kun je geen kinderopvangtoeslag aanvragen.

  • Je betaalt altijd een deel van de kosten van de opvang zelf. Het ene deel van de kosten kun je met de kinderopvangtoeslag betalen. Het andere deel moet je zelf betalen. Dat is de verplichte eigen bijdrage.

  • Let op: als je getrouwd bent en jouw partner woont niet in Nederland, dan kan je deze toeslag niet zomaar aanvragen.

BOink

Meer informatie lees je op de website van BOink. De informatie is beschikbaar in het Oekraïens en Russisch.

De alleenstaande ouderkop (ALO-kop)

Als je werkt en kinderen hebt, heb je recht op kinderbijslag. Soms heb je ook recht op toeslagen. Dit is een extra geldbedrag. Alleenstaande ouders kunnen in Nederland een extra bedrag ontvangen naast de kinderbijslag. Dit heet de alleenstaande ouderkop (ALO-kop). Niet iedereen kan dit geldbedrag ontvangen.

Je hebt alleen recht op dit bedrag als je:

  • werk hebt,

  • geen partner (in het buitenland) hebt,

  • een kind onder de 18 jaar verzorgt en opvoedt,

  • geen toeslagpartner hebt,

  • je aanvraag voor kinderbijslag is goedgekeurd.

De alleenstaande ouderkop maakt deel uit van het kindgebonden budget. Hoeveel geld je krijgt, hangt af van je inkomen en het aantal kinderen dat je hebt. Het bedrag wordt elke maand uitbetaald. Met de toeslag kun je bijvoorbeeld kleding, schoolspullen en activiteiten voor je kinderen betalen.

Let op: Er bestaat een risico dat het systeem van de belastingdienst je onterecht als alleenstaande ouder ziet, en dat je daarmee onterecht extra alleenstaande ouderbijdrage krijgt. Je moet dit geld dan allemaal terugbetalen.

Hulp bij toeslagen aanvragen of stopzetten

Toeslagen vraag je online aan bij de Belastingdienst. In veel gemeentes kan je hulp krijgen bij het aanvragen of stopzetten van toeslagen. Vraag aan de gemeente waar jij woont, waar je hulp kan krijgen met het regelen van jouw toeslagen.


Wat vind je van dit artikel?