Dit moet je weten als je wilt veranderen van opvanglocatie of gastgezin
Als je tijdelijke bescherming hebt in Nederland, heb je altijd recht op opvang. Ook als je je eigen woning of gastgezin verlaat, heb je weer recht op een opvangplek in de gemeente. Je hebt geen recht om te veranderen van opvanglocatie. Soms kun je wel op zoek gaan naar een ander gastgezin. Lees hier hoe het werkt.
Je wilt veranderen van gemeentelijke opvanglocatie
Wil jij van gemeentelijke opvanglocatie (GOO) veranderen? Dat kan bijna nooit. Door het grote opvangtekort in Nederland is er geen plek voor jou in een andere gemeentelijke opvang. Dat betekent dat het bijna nooit mogelijk is om van je huidige opvang naar een andere opvang te verhuizen.
Veranderen van opvanglocatie is soms mogelijk in bijzondere gevallen, bijvoorbeeld als je een andere opvang nodig hebt vanwege een ernstige ziekte. Als je problemen hebt in je opvanglocatie, bijvoorbeeld omdat je ziek bent, vraag dan hulp aan jouw contactpersoon bij de gemeente en/of je locatiemanager.
Je wilt je gastgezin verlaten en verhuizen naar de gemeentelijke opvang
Wil of kun je niet meer bij jouw huidige gastgezin wonen? Dan heb je recht op opvang in de gemeentelijke opvang (GOO). Je kunt je dan melden bij de opvang in de gemeente waar je woont. Houd er rekening mee dat veel gemeentelijke opvangplekken vol zitten. Het kan zijn dat je in een andere gemeente dan waar je nu woont wordt opgevangen.
Ben je in direct gevaar bij je gastgezin? Bel 112. Als jij je niet veilig voelt bij jouw gastgezin, maar er is geen direct gevaar, dan kun je contact opnemen met de hulplijn van Veilig Thuis via (0800) 20 00.
Een huurwoning vinden in Nederland
Je wilt je eigen woning verlaten en naar de gemeentelijke opvanglocatie
Huur je zelf een woning en moet je deze verlaten? Bijvoorbeeld omdat je huurcontract afloopt of omdat je de woning niet meer kunt betalen. Dan heb je recht op opvang in de gemeentelijke opvang (GOO). Je kunt je dan melden bij de opvang in de gemeente waar je woont. Houd er rekening mee dat veel gemeentelijke opvangplekken vol zitten. Het kan zijn dat je in een andere gemeente dan waar je nu woont wordt opgevangen.
Je moet de woning verlaten die je via jouw werkgever hebt gekregen
Heb je via je werk een woning gekregen, maar eindigt je contract? Dan moet je vaak ook de woning die je via je werk hebt gekregen verlaten. Je hebt dan recht op opvang in de gemeentelijke opvang (GOO). Je kunt je dan melden bij de opvang in de gemeente waar je woont. Houd er rekening mee dat veel gemeentelijke opvangplekken vol zitten. Het kan zijn dat je in een andere gemeente dan waar je nu woont wordt opgevangen.
Heb je een woning via je werk maar weet je niet hoelang je daar kunt wonen? Ga voor het einde van je contract (minimaal een maand van tevoren) met je werkgever in gesprek. Je kunt dan vragen of je werkgever van plan is om je werk- en wooncontract te verlengen.