Wonen
Informatie
Zo werkt wonen in de tijdelijke opvang die de gemeente voor je regelt
Als je gevlucht bent uit Oekraïne moet de gemeente waar je wilt verblijven opvang voor je regelen. Totdat je bijvoorbeeld zelf een woonruimte kunt huren. Ook kun je tijdelijk bij een gastgezin wonen.
Extra informatie over je opvang als je jonger bent dan 18
Ben je onder de 18 jaar en ben je zonder je ouders vanuit Oekraïne naar Nederland gevlucht? Dan krijg je opvang en hulp van stichting Nidos.
Zo werkt tijdelijk wonen bij een gastgezin
Als je gevlucht bent uit Oekraïne kun je tijdelijk bij een gastgezin wonen. Lees hier hoe het werkt.
Zo werkt je eigen huis huren of kopen in Nederland
Je kunt een woning huren als je gevlucht bent uit Oekraïne en onder Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) valt. Hieronder vind je informatie als je zelf een woonruimte wilt huren in Nederland.
Dit zijn je rechten en plichten in de opvang van de gemeente
Als je gevlucht bent uit Oekraïne verblijf je vaak tijdelijk in een gemeentelijke opvang voor Oekraïners (GOO). Op elke gemeentelijke opvanglocatie gelden regels. Het is belangrijk dat jij weet wat de regels zijn op jouw locatie.
Dit zijn de regels als je huisdieren mee wilt nemen naar Nederland
Wil je je huisdier meenemen naar Nederland? Dan zijn er een paar regels waar je je aan moet houden. Ook zijn er organisaties die je kunnen helpen.
Dit kun je doen als je ontevreden bent over de opvang van de gemeente
Ben je ontevreden over de opvang waar je verblijft? Dan kun je in gesprek gaan met de gemeente of een klacht indienen.
Dit moet je weten als je wilt veranderen van opvanglocatie of gastgezin
Als je tijdelijke bescherming hebt in Nederland, heb je altijd recht op opvang. Ook als je je eigen woning of gastgezin verlaat, heb je weer recht op een opvangplek in de gemeente. Je hebt geen recht om te veranderen van opvanglocatie. Soms kun je wel op zoek gaan naar een ander gastgezin. Lees hier hoe het werkt.
Dit moet je regelen als je een eigen huis huurt of koopt
Als je een huis huurt in Nederland moet je een aantal dingen regelen. Hieronder vind je informatie over leefgeld, verzekeringen, je adres doorgeven aan de gemeente en huurtoeslag.
Zo vraag je een huurtoeslag aan om je huurhuis te betalen
Huur je een huurhuis? Misschien heb je recht op huurtoeslag. Dit is extra inkomen dat je van de overheid kunt krijgen als je een laag inkomen hebt. Bijvoorbeeld als je alleen van een uitkering moet leven of studiefinanciering krijgt.
Heb je een tip voor de website?
Jouw tips helpen RefugeeHelp om de website beter te maken. Laat ons weten wat je nog mist of niet kunt vinden. Let op: dit formulier is niet voor persoonlijke vragen. Je ontvangt geen reactie. Neem contact op met VluchtelingenWerk Nederland als je persoonlijke vragen hebt. Je vindt hun gegevens op de contactpagina.