Volwassenen spelen met klein kind.
Artikel
Wonen in een opvang of gastgezin
Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:26

Als je gevlucht bent uit Oekraïne moet de gemeente waar je wilt verblijven opvang voor je regelen. Totdat je bijvoorbeeld zelf een woonruimte kunt huren. Ook kun je tijdelijk bij een gastgezin wonen.

Noodopvang in de gemeente

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bieden van opvang aan Oekraïense vluchtelingen. In veel gemeenten is een groot tekort aan opvangplekken. Daarom wordt vaak de hulp van hotels ingeschakeld. Het hotel zorgt dan voor eten, drinken en onderdak. 

Kan de gemeente je niet opvangen omdat er geen plek beschikbaar is? Dan neemt de gemeente contact op met het

Regionaal Coördinatiecentrum Vluchtelingen Spreiding (RCVS)
. Je hoeft dit niet zelf te doen. Het RCVS kijkt waar in Nederland plek voor jou is. 

Weigert de gemeente je opvang te bieden en zoekt de gemeente geen andere plek voor jou? Neem dan contact op met 

VluchtelingenWerk Nederland (VWN)

Wonen bij een gastgezin 

Op dit moment kun je je niet meer aanmelden voor de Particuliere Opvang Oekraïners via RefugeeHomeNL of Takecarebnb. Je kunt misschien wel via familie of vrienden in Nederland woonruimte bij een gastgezin vinden. Kijk goed of de woonruimte wel geschikt en veilig is en of je de eigenaar vertrouwt. Accepteer niet zomaar elke woonruimte. 

Voor informatie en tips over een geschikte woonruimte kun je contact opnemen VluchtelingenWerk Nederland of met jouw contactpersoon van de gemeente waarin je verblijft. 

Contact met VluchtelingenWerk Nederland
Op deze pagina vind je contactmogelijkheden met VluchtelingenWerk Nederland (VWN). Heb je een vraag die niet beantwoord wordt op RefugeeHelp? Medewerkers van VWN helpen je graag verder.

Huren van je gastgezin
Leefgeld tijdens je verblijf

Wat vind je van dit artikel?