Een rijtjeshuis in Nederland.
Artikel
Een eigen huis huren of kopen in Nederland
Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:27

Je kunt een woning huren als je gevlucht bent uit Oekraïne en onder Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) valt. Hieronder vind je informatie als je zelf een woonruimte wilt huren in Nederland.

Je kunt een woning huren

In Nederland zijn er 2 soorten huurwoningen: sociale huurwoningen en huurwoningen in de vrije sector. Huurwoningen in de vrije sector kunnen door iedereen gehuurd worden. Voor sociale huurwoningen gelden bepaalde voorwaarden. Je moet dan bijvoorbeeld een huisvestingsvergunning hebben.

Op dit moment zijn er in Nederland minder beschikbare (huur)woningen dan het aantal mensen dat op zoek is naar een woning. Hierdoor is het moeilijk om een woning te vinden. Door het woningtekort zijn huurprijzen erg hoog en kan het lang duren voordat je passende woonruimte hebt gevonden. Het woningtekort is een landelijk probleem, maar hoe moeilijk het is om een woning te vinden verschilt per stad of dorp. Over het algemeen is het moeilijker om een woning te vinden in (grote) steden dan in dorpen.

Aan deze voorwaarden moet je voldoen als je wilt huren

Als huurder moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Welke voorwaarden voor jou gelden, hangt af van het soort woning dat je wilt huren. Zo gelden voor sociale huurwoningen soms andere voorwaarden dan voor woningen in de vrije sector.

Soms stellen verhuurders in de vrije sector voorwaarden die wettelijk niet zijn toegestaan. Als je twijfelt of de verhuurder onterecht eisen stelt, kun je contact opnemen met

Het Juridisch Loket
.

Het Juridisch Loket
Op de website van Het Juridisch Loket vind je juridische informatie over belangrijke onderwerpen als wonen en werken. Ook kun je via de website contact opnemen met Het Juridisch Loket.

Huren in de vrije sector
Sociale huurwoningen
Misschien kun je een huis kopen

Als vluchteling uit Oekraïne mag je in Nederland een huis kopen. Meestal heb je hiervoor een hypotheek nodig. Dit is een lening van een bank om een huis te kopen. Als je tijdelijke bescherming hebt in Nederland, kan het moeilijk om zo'n lening te krijgen. Dit komt doordat je tijdelijk in Nederland mag blijven en geen permanente verblijfsvergunning hebt.

Een koophuis zoeken
Dit moet je regelen als je een eigen huis huurt of koopt
Op deze pagina lees je wat je moet regelen als je een huis huurt of koopt.

Wat vind je van dit artikel?