Huizen die gebouwd worden staan in de steigers.
Bron: Pexels / Mike van Schoonderwalt
Nieuws

Zo lang duurt het wachten op een huis in Nederland

Gepubliceerd op: 9-5-2024, 00:00

Heb jij een verblijfsvergunning asiel in Nederland en wacht je op een huis? Het kan maanden tot zelfs langer dan 1 jaar duren voordat de gemeente een huis voor jou heeft. In dit artikel lees je waarom dit zo is.

In Nederland zijn niet genoeg huizen voor iedereen 

In 2023 waren er in totaal 390.000 huizen te weinig

. In de sociale huursector zijn de tekorten het grootst. Daardoor moeten mensen lang wachten voordat ze een sociale huurwoning vinden. Ook zijn door het tekort de prijzen om zelf een huis te huren of te kopen heel hoog geworden.

Verschillende groepen mensen hebben hier last van, maar vooral de mensen met een laag inkomen die wachten op een sociale huurwoning. Dit zijn mensen in Nederland zoals:

  • Studenten die op zoek zijn naar een kamer of appartement

  • Mensen die net beginnen met werken en een eigen huis willen

  • Jonge gezinnen​​ die een groter huis nodig hebben

  • Ouderen die kleiner willen gaan wonen

Ook als je een verblijfsvergunning asiel hebt gekregen, heb je hier last van. Want als je een verblijfsvergunning asiel krijgt, heb je recht op een sociale huurwoning. Eigenlijk moet de gemeente binnen 12 weken nadat je een verblijfsvergunning krijgt, een huis voor je regelen. Maar door het tekort aan huizen lukt dit niet.

Het duurt nu volgens

VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
maanden tot zelfs meer dan 1 jaar voordat de gemeente een huis voor je heeft. De wachttijd verschilt per gemeente en je kunt niet zelf wisselen van gemeente.

Zo wordt beslist hoeveel huizen een gemeente moet regelen voor mensen met een verblijfsvergunning asiel

Elk jaar beslist het ministerie van Binnenlandse Zaken in samenwerking met het

Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)
hoeveel huizen een gemeente moet regelen voor mensen met een verblijfsvergunning asiel. Het aantal huizen dat een gemeente moet regelen, heet “taakstelling”. De taakstelling hangt af van verschillende dingen, zoals:

  • Hoeveel mensen er al in een gemeente wonen. Grotere gemeenten moeten meer huizen beschikbaar stellen dan kleinere gemeenten.

  • Hoeveel huizen er beschikbaar zijn in een gemeente.

80 procent van de gemeenten regelden niet op tijd huizen voor mensen met een verblijfsvergunning asiel

Het lukt veel gemeenten al jaren niet om mensen met een verblijfsvergunning asiel op tijd een huis aan te bieden. In 2023 hield meer dan 80 procent van de gemeenten zich niet aan de taakstelling. Als gemeenten zich te lang niet aan de taakstelling houden, kunnen ze hier een boete voor krijgen van de overheid.

Het COA koppelt je aan een gemeente

Op deze pagina vind je meer informatie over het krijgen van een huis.

Je kunt niets doen om de wachttijd voor een huis te verkorten

Het verschilt per regio hoe lang het duurt voordat je een huis krijgt. Hoewel gemeenten normaal gesproken dus binnen 12 weken een huis voor je moeten regelen, is dit niet vastgelegd in de wet. Hierdoor kun je wettelijk gezien niets doen om de wachttijd te verkorten.

Je kunt tijdelijk logeren bij een gastgezin terwijl je wacht op een eigen huis

Als je al een asielstatus hebt en je wacht op een eigen huis, kun je tijdelijk bij een gastgezin logeren. Dit gastgezin kan bestaan uit vrienden, familie, of zelfs onbekende mensen die hun huis openstellen voor mensen met een verblijfsvergunning asiel.

Normaal gesproken duurt het logeren 3 maanden. De logeerperiode kan langer duren als je na die 3 maanden nog steeds geen huis hebt en jouw gastgezin en jij de logeerperiode willen verlengen.

Logeren bij een gastgezin terwijl je op een huis wacht

Op deze pagina vind je meer informatie over het logeren bij een gastgezin.

Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful