Wat je moet weten als je in een huis wilt in een andere gemeente
Heb je een verblijfsvergunning asiel en wil je niet in de gemeente wonen die jou toegewezen is? Dan hangt het af van jouw situatie of dit mogelijk is. Vaak kan het niet, maar in sommige situaties kun je toch van gemeente wisselen.
De regels om van gemeente te veranderen hangen af van jouw situatie
Of je een huis kunt krijgen in een andere gemeente, hangt af van je situatie. Hieronder vind je de mogelijkheden per situatie:
1. Je woont nog in een opvang van het COA en bent nog niet aan een gemeente gekoppeld
Nadat je een verblijfsvergunning krijgt, kiest het
Je wilt in een bepaalde gemeente wonen omdat je een opleiding volgt die alleen daar beschikbaar is.
Je hebt een baan voor minstens 6 maanden in een bepaalde gemeente en werkt minimaal 20 uur per week.
Je hebt medische zorg nodig die alleen door een specifieke arts gegeven kan worden in een bepaalde gemeente.
Je hebt directe familie (ouders, broer, zus) in een bepaalde gemeente en wilt dicht bij hen wonen.
Het COA houdt alleen rekening met deze redenen als je er schriftelijk bewijs van kunt laten zien. Bijvoorbeeld een arbeidscontract waarin staat dat je minimaal 20 uur per week werkt. Of een geschreven brief van een arts waarin staat dat je medische hulp nodig hebt die alleen in een bepaalde plek in Nederland beschikbaar is.
2. Je woont nog in een opvang van het COA en bent al aan een gemeente gekoppeld, maar je situatie is veranderd
Is je situatie veranderd in de tijd dat je aan het wachten bent op een huis? Is je familie bijvoorbeeld naar Nederland gekomen en heb je nu een groter huis nodig. Of heb je in de tussentijd een baan gevonden in de een bepaalde gemeente.
Als je situatie is veranderd, waardoor je nu voldoet aan 1 van de voorwaarden die staan bij situatie 1, kun je proberen om van gemeente te wisselen. Neem hiervoor zo snel mogelijk contact op met het COA.
3. Je hebt al een huis gekregen in een gemeente, maar wilt naar een andere plek verhuizen
Als je al een verblijfsvergunning hebt en een huis hebt, is het mogelijk om naar een andere gemeente te verhuizen. Je moet dan zelf op zoek gaan naar een ander huurhuis of koophuis. Het COA helpt je hier niet bij.
Je kunt op zoek gaan naar een goedkopere sociale huurwoning, een duurdere huurwoning in de vrije sector, of een koopwoning. Soms kun je ook van woning ruilen met iemand anders.
Het is lastig om in Nederland zelf een huis te vinden, want er zijn te weinig huizen voor het aantal mensen in Nederland. De wachttijd voor een sociale huurwoning is in sommige gemeenten zelfs meer dan 13 jaar. Zeg dus nooit de huur van de woning die je van de gemeente hebt gekregen op, voordat je een andere woning hebt gevonden.