Je eigen bedrijf beginnen in Nederland met een verblijfsvergunning asiel

Met een verblijfsvergunning asiel kun je in Nederland een eigen bedrijf beginnen. In dit stappenplan lees je hoe je dat doet.
Bron: PXhere
Artikel

Belasting betalen als je ondernemer bent in Nederland

Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:26

Als je ondernemer bent in Nederland, moet je belasting betalen. Elke 3 maanden moet je belastingaangifte doen. Je betaalt als ondernemer belasting over je winst en over je omzet.

Je betaalt omzetbelasting aan de Belastingdienst

Als ondernemer ben je verplicht om omzetbelasting te betalen. Dit heet in Nederland

btw
. Je rekent deze belasting mee in de prijs van het product of de dienst die je verkoopt. Meestal gaat het om 9 of 21 procent btw bovenop de prijs van je product. De btw die je van je klanten ontvangt, moet je afdragen aan de
Belastingdienst
.

De btw die je zelf aan leveranciers hebt betaald, mag je hiervan aftrekken. Je betaalt dus btw over het verschil tussen je inkoopprijs (inclusief kosten) en verkoopprijs.

Je doet elke 3 maanden belastingaangifte

Je moet elke 3 maanden belastingaangifte te doen bij de Belastingdienst. Dit doe je via het belastingportaal op hun website. Hoe je inlogt, hangt af van je situatie:

  • Je bent zelfstandig ondernemer (zzp'er): je logt in met je

    DigiD
    .

  • Je hebt een bedrijf dat een rechtspersoon is, zoals een BV: je gebruikt

    Eherkenning
    om in te loggen.

Je kunt ook een accountant of boekhouder vragen om de btw-aangifte voor je te doen. De kosten hiervoor spreek je van tevoren af met de accountant of boekhouder.

Het is verplicht om elke 3 maanden aangifte te doen, zelfs als je inkomen € 0,- is. Als je de aangifte niet doet, kun je een hoge boete krijgen van de Belastingdienst. De Belastingdienst maakt dan zelf een inschatting van je inkomen en de belasting die je moet betalen.

Je geeft elk jaar door hoeveel winst je hebt gemaakt

Als ondernemer moet je elk jaar aangifte doen van de winst van je bedrijf. De Belastingdienst berekent daarna hoeveel

inkomstenbelasting
en
inkomensafhankelijke zorgbijdrage
jij moet betalen. Je betaalt dit in het volgende jaar. Je doet de aangifte via het belastingportaal, waar je inlogt met je DigiD.

De

jaaraangifte
kan ingewikkeld zijn door de vele belastingregels. Als je de aangifte niet goed invult, kun je hierdoor problemen krijgen. Je betaalt dan bijvoorbeeld niet genoeg of juist te veel belasting. 

Je kunt een accountant of boekhouder vragen om de jaaraangifte voor je te doen. Zorg ervoor dat je van tevoren afspreekt hoeveel deze service gaat kosten.

Je kunt werk als ondernemer combineren met werken in loondienst

Je kunt tegelijk in loondienst werken en je eigen bedrijf hebben als ondernemer. Je moet dan belastingaangifte doen voor zowel je onderneming als je werk in loondienst.

In Nederland moet je minimaal 1.225 uur per jaar in je eigen bedrijf werken om bepaalde kosten van je belasting te kunnen aftrekken. Dit zijn de aftrekposten. Je moet kunnen bewijzen dat je 1.225 uur hebt gewerkt.

Je loopt veel financiële voordelen mis als je dit niet doet. Zit je in deze situatie? Neem dan contact op met de Belastingtelefoon. Of ga voor meer informatie langs bij een belastinginformatiepunt. Je kunt ook contact opnemen met een accountant of boekhouder.

Belastingdienst
Mee informatie over ondernemen in Nederland vind je op de website van de Belastingdienst.

Wat vind je van dit artikel?