Dit tekstbericht dat meerdere vluchtelingen en asielzoekers ontvangen, suggereert dat zij extra geld om te leven kunnen krijgen van de IND en VWN. En dat ze om dit geld te krijgen een formulier moeten invullen en hun creditcard- of bankgegevens moeten achterlaten. Het bericht is niet waar. Dit is oplichting.
Bron: Tekstbericht dat verstuurd is naar de mobiele telefoon van een vluchteling
Nieuws

Er worden neppe berichten verspreid over de IND op je telefoon

Gepubliceerd op: 11-6-2024, 00:00

Veel vluchtelingen ontvangen neppe berichten op hun telefoon over extra geld dat je kunt krijgen van de Immigratie- en Naturalisatiedient (IND) en VluchtelingenWerk Nederland (VWN). Die berichten zijn niet waar.

Je kunt geen extra geld krijgen

Er staat in die berichten dat je een formulier moet invullen en dat je dan extra geld kunt krijgen. Dit is neppe informatie. Vul het formulier niet in. Verwijder het bericht en blokkeer de afzender. Als je het formulier wel invult, word je opgelicht. De oplichters gaan proberen geld van jouw rekening te halen. Dit heet phishing.

Zo zien de neppe berichten eruit die over de IND worden verspreid.

De IND of VWN zal nooit via je telefoon vragen naar jouw bankgegevens

Hoe kun je weten dat dit bericht nep is? De

Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
of
VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
zal je nooit online rekeningen sturen of vragen om je bankgegevens te delen. Via WhatsApp, e-mail of een sms zal een Nederlandse organisatie je nooit vragen naar je bankgegevens. Als dat wel gebeurt, is het waarschijnlijk een nep bericht.

Wat moet je doen als je het formulier per ongeluk wel hebt ingevuld?

Heb jij een van deze neppe berichten ontvangen? En heb jij per ongeluk het formulier ingevuld en je bank- of creditcardgegevens gegeven? Ga dan naar de informatiebalie van het

Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)
. Als je bent opgelicht, moet je misschien je Yoursafe account blokkeren of wijzigen. Je kunt ook een melding doen bij de helpdesk voor fraude
en aangifte doen bij de politie.

Woon jij niet in een opvanglocatie van het COA maar zelfstandig of in de (nood)opvang bij de gemeente, ga dan naar de gemeente en ook naar de politie om aangifte te doen. En blokkeer je bankrekening of creditcard als je die gegevens hebt doorgegeven. Dit kan bij de bank of via je app van de bank als je die op je telefoon hebt staan.

Oplichting via het internet

Op deze pagina lees je alles over oplichting via e-mail, Whatsapp en SMS. Lees hier wat je kunt doen om om te voorkomen dat je wordt opgelicht. 

Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful