Een man kijkt serieus naar zijn telefoon.
Bron: Youssef Amakran
Artikel

Wat je moet weten over oplichting via internet of telefoon

Laatst gewijzigd: 23-10-2024, 08:29

Oplichting via e-mail, WhatsApp, telefoon en sms komt steeds vaker voor. Criminelen proberen je te misleiden met nepberichten, zodat je geld overmaakt of belangrijke persoonlijke gegevens doorgeeft. Lees hier wat je kunt doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Vaak voorkomende oplichting via internet

Oplichting kan op verschillende manieren gebeuren. Hier zijn enkele veelvoorkomende vormen:

  • Neppe rekeningen: je krijgt een (hoge) rekening via WhatsApp of e-mail. Deze rekening is nep, maar ziet er vaak echt uit, zodat je misschien wilt betalen.

  • Valse meldingen over een bestelling: je krijgt een bericht van een pakketbezorger, terwijl je niets hebt besteld. Vaak staat er een link in het bericht die je moet aanklikken, maar deze link leidt naar een website waar je persoonlijke gegevens moet geven.

  • Neppe betaalverzoeken: oplichters sturen betaalverzoeken via WhatsApp of websites zoals Marktplaats. Ze doen zich voor als vrienden of verkopers.

  • Chantage: criminelen dreigen je openbaar te maken met gevoelige informatie. Ze sturen vaak een e-mail waarin ze je dwingen te betalen om de informatie geheim te houden. Bijvoorbeeld, ze beweren dat ze weten dat je porno hebt gekeken en vragen je om te betalen om het geheim te houden.

  • Dreigen met blokkering: soms dreigen oplichters met het blokkeren van je internet of telefoon en eisen ze geld om dit te voorkomen.

  • Valse oproepen van je kinderen: oplichters doen zich voor als je kinderen die een nieuw telefoonnummer hebben, doordat er iets met hun telefoon is gebeurd. Ze zeggen toevallig dat ze veel geld nodig hebben vanwege financiële problemen en zetten je onder druk om snel geld over te maken.

Zo voorkom je oplichting via internet

  • Controleer het e-mailadres van de afzender. E-mailadressen van oplichters zijn vaak gemakkelijk te herkennen.

  • Zoek het telefoonnummer op van de persoon die contact met je opneemt. Op internet kun je vaak vinden of het een nepnummer is.

  • Reageer niet op e-mails, sms'jes of WhatsApp-berichten van mensen die je niet kent. Dit geldt ook als ze zich voordoen als een bank of als een vriend of familielid.

  • Klik niet op linkjes in betaalverzoeken of berichten over pakketjes die je niet hebt besteld.

  • Ga niet in op chantage. Neem contact op met de politie als je wordt gechanteerd.

Neem ook contact op met de politie als je denkt dat je bent opgelicht. Twijfel je? Bel dan zelf het officiële telefoonnummer van je bank, vriend, familielid of telefoonprovider om te controleren of zij je benaderd hebben.

Je kunt ook worden opgelicht via de telefoon

Er zijn oplichters die zich via de telefoon voordoen als een organisatie om geld te verkrijgen. Dit wordt 'spoofing' genoemd. Het is belangrijk om te weten hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze vorm van oplichting.

Ontvang je een onverwachte oproep van een bedrijf of overheidsinstantie? Hang dan op als je twijfelt en bel zelf het officiële nummer van de organisatie om te controleren of het telefoontje echt is. Geef nooit je persoonlijke gegevens aan onbekenden en maak geen geld over.

Zo voorkom je oplichting via de telefoon

Oplichters kunnen zich telefonisch voordoen als jouw bank of gemeente. Let op deze signalen:

  • Neptelefoontje van je bank: vraagt iemand jou om geld over te maken of persoonlijke gegevens te geven? Hang de telefoon op en bel niet terug. Een bank vraagt dit nooit.

  • Neptelefoontje met een bandje: hoor je een bandje en vraagt iemand om geld of persoonlijke gegevens? Hang de telefoon op en bel niet terug.

  • Neptelefoontje vanuit het buitenland: belt een onbekend nummer jou vanuit het buitenland en gaat de telefoon maar kort over? Negeer het telefoontje en bel niet terug.

Dit kun je doen als je slachtoffer bent geworden van oplichting

Ben je opgelicht via het internet of de telefoon? Neem dan de volgende stappen:

  • Neem zo snel mogelijk contact op met je bank. Soms kan de bank jouw geld terughalen. Ook kunnen ze voorkomen dat de oplichters meer geld van jouw rekening halen. Zorg ervoor dat je alle details van de transactie bij de hand hebt, zoals het bedrag en de datum.

  • Doe aangifte bij de politie. Dit helpt om oplichting te melden en voorkomt dat anderen slachtoffer worden. Door je aangifte kan de politie onderzoeken wie de oplichters zijn en hen mogelijk stoppen. Probeer zoveel mogelijk informatie te delen, zoals telefoonnummers en details van het gesprek.

  • Meld de oplichting bij de Fraude Helpdesk

    . Dit kan alleen in het Nederlands. Door de oplichting te melden, kunnen nieuwe slachtoffers misschien worden voorkomen.

  • Bewaar alle berichten en informatie van de oplichters. Dit kan nuttig zijn voor de politie en je bank.


Wat vind je van dit artikel?