Een vrouw leest een contract
Bron: Karolina Grabowska
Artikel

Dit kun je doen als de IND te laat is met het beslissen over je asielprocedure

Laatst gewijzigd: 18-1-2025, 04:20

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moet op tijd beslissen over jouw aanvraag. Als dit niet gebeurt, kun je de IND officieel vragen om binnen 2 weken alsnog een beslissing te nemen. Dit heet "in gebreke stellen".

De IND heeft nu 15 maanden de tijd om te beslissen op je asielaanvraag

In de wet staat dat de IND 6 maanden de tijd heeft om te beslissen op een asielaanvraag. Maar dat lukt de laatste jaren niet. Er zijn meer aanvragen dan de IND kan afhandelen. Daardoor duurt het steeds langer voor de asielprocedure kan beginnen. En lopen de wachttijden op. Het duurt op dit moment gemiddeld 5 weken voor je het 1e gesprek hebt met de IND. En meer dan 60 weken voor het 2e gesprek waarmee de asielprocedure begint.

De Nederlandse regering heeft eind 2023 besloten dat de IND zolang het nodig is 9 maanden extra de tijd krijgt om te beslissen op een asielverzoek. De IND heeft daardoor nu 15 maanden de tijd. En in uitzonderlijke situaties kan de IND deze termijn ook nog een of twee keer met 3 maanden verlengen.

Vraag de IND officieel om toch een beslissing te nemen

Is de

Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
te laat met beslissen over jouw aanvraag? Dan kun je de IND in gebreke stellen. Je laat de IND daarmee officieel weten dat ze zich niet houden aan de afspraak om uiterlijk binnen 15 maanden een beslissing te nemen. Je kunt het formulier in de onderstaande link gebruiken en sturen naar het volgende adres:

Immigratie- en Naturalisatiedienst Postbus 14 9560 AA TER APEL

Na ontvangst van jouw ingebrekestelling heeft de IND 2 weken de tijd om een beslissing te nemen over je aanvraag.

Formulier: IND in gebreke stellen

Maak gebruik van dit formulier om de IND te vragen om alsnog binnen 2 weken een beslissing te nemen.

Je aanvraag moet compleet zijn

Was jouw aanvraag niet compleet? Dan kan de IND de aanvraag afwijzen. Let dus op dat jouw aanvraag compleet was op het moment dat jij de IND in gebreke stelt.

Dit kun je doen als de IND nog steeds geen beslissing neemt

Neemt de IND na jouw ingebrekestelling nog steeds geen beslissing? Dan is de IND verplicht een boete aan jou te betalen. En je kunt in beroep gaan bij de rechter.

In beroep gaan bij de rechter

Om de procedure te beginnen, dien je een beroepschrift in bij de rechtbank. Een beroepschrift is een document waarmee je een procedure tegen de overheid start binnen het bestuursrecht.

Meestal beslist de rechter zonder dat je naar de rechtbank hoeft

De rechter beslist vaak over dit soort zaken door alleen naar de documenten te kijken. De rechtbank vraagt aan de IND om alle documenten van de zaak op te sturen en uit te leggen waarom ze nog geen beslissing hebben genomen. Jij hoeft dan niet naar de rechtbank.

Als je wel naar de rechtbank moet, dan krijg je hier een brief over van de rechtbank.

Dit gebeurt er als de rechter besluit dat jij gelijk hebt

Als de rechter beslist dat jij gelijk hebt, moet de IND snel een beslissing nemen over jouw aanvraag. Meestal geeft de rechter de IND hiervoor 2 weken de tijd. Als de IND niet binnen deze termijn beslist, kan de rechter de IND een extra boete opleggen voor elke dag dat ze te laat zijn volgens de termijn die de rechter heeft vastgesteld.

Als er geen zitting plaatsvindt, doet de rechter binnen 8 weken na ontvangst van het beroepschrift een uitspraak. Als er wel een zitting is, doet de rechter binnen 6 weken na de zitting een uitspraak. Als de rechter meer tijd nodig heeft, zal hij jou hierover informeren. De uitspraak wordt naar jouw adres gestuurd.

Je kunt juridische hulp krijgen

Je kunt juridisch advies vragen aan een advocaat voordat je besluit de IND te dwingen om een beslissing te nemen. Hiermee vergroot je de kans op een positieve uitkomst. Je kunt ook bij

VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
terecht met vragen.


Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful