Een vrouw leest een contract
Bron: Karolina Grabowska
Artikel

Dit kun je doen als de IND te laat is met beslissen over je asielprocedure

Laatst gewijzigd: 18-2-2025, 23:38

De IND moet op tijd beslissen over jouw asielaanvraag. Als de IND niet op tijd beslist, kun je de IND officieel vragen om binnen 2 weken alsnog een beslissing te nemen. Dit heet "in gebreke stellen".

De IND heeft nu 15 maanden de tijd om te beslissen op je asielaanvraag

In de wet staat dat de

Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
6 maanden de tijd heeft om te beslissen over je asielaanvraag. Maar dat lukt de IND al een paar jaar niet binnen die tijd. De Nederlandse regering heeft daarom besloten dat de IND 9 maanden extra de tijd krijgt. De IND mag nu dus 15 maanden doen over de beslissing op je asielaanvraag.  

Heel soms kan deze termijn door de IND ook nog met 2x3 maanden verlengd worden. Het is alleen onduidelijk in welke gevallen dat wel en niet kan.

Zodra jij de asielaanvraag ondertekent, begint de termijn van 15 maanden te lopen

De 15 maanden die de IND officieel heeft, gaan in vanaf de dag dat je bij de

Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM)
je asielaanvraag ondertekent. Je ontvangt van hen dan een brief met de datum dat je asiel hebt aangevraagd. De meeste tijd van die 15 maanden gaat op aan het wachten op het 2e gesprek met de IND
. Het eerste gesprek met de IND heb je meestal binnen een maand nadat je asiel aanvraagt. Maar tussen het 1e gesprek met de IND en het 2e gesprek zit op dit moment meer dan een jaar. Pas bij het 2e gesprek met de IND start officieel de asielprocedure.

Vraag de IND officieel om binnen 2 weken een beslissing te nemen als ze te laat zijn

Lukt het de IND niet om binnen 15 maanden te beslissen over je asielaanvraag? Dan kun je samen met je advocaat de IND ‘in gebreke stellen’. Je laat de IND dan officieel weten dat ze zich niet houden aan de regel om uiterlijk binnen 15 maanden te beslissen. En je vraagt ze om alsnog binnen 2 weken een beslissing te nemen. 

Dit doe je als volgt:  

  1. Vraag je advocaat je hierbij te ondersteunen en het formulier van de IND in te vullen

    . De IND neemt de ingebrekestelling alleen in behandeling als deze via de post of per fax ontvangen is. Stuur het door jou geprinte en ingevulde formulier aangetekend naar:  Immigratie- en Naturalisatiedienst   Postbus 14   9560 AA TER APEL  of naar faxnummer: 088 043 29 51 

2. Zorg dat je alle velden hebt ingevuld. Is jouw aanvraag niet compleet? Dan kan de IND je aanvraag afwijzen. Let dus op dat jouw aanvraag compleet is op het moment dat jij de IND in gebreke stelt. 

Dit gebeurt er als de IND binnen 2 weken een beslissing neemt  

Als de IND op jouw 'ingebrekestelling' reageert en binnen 2 weken alsnog een beslissing neemt over jouw asielaanvraag, dan is de asielprocedure klaar. Je hebt een beslissing gekregen. Je asielverzoek wordt goedgekeurd of afgewezen. Lees hier verder over het vervolg: RefugeeHelp - De IND neemt een beslissing. Krijg je een verblijfsvergunning asiel of niet?

 

Als de IND nog steeds geen beslissing neemt kun je naar de rechter gaan 

Neemt de IND na jouw ingebrekestelling nog steeds geen beslissing binnen 2 weken? Dan kun je naar de rechter gaan. Dit heet ‘in beroep gaan’. Vraag ook hiervoor hulp aan je advocaat. Je gaat als volgt in beroep:  

  1. Om een procedure te beginnen, dien je samen met je advocaat een beroepschrift in bij de rechtbank. Een beroepschrift is een document waarmee je een procedure start tegen de overheid. 

  2. Soms moet je samen met je advocaat naar de rechtbank komen, maar meestal niet. De rechter beslist vaak over dit soort zaken door alleen naar de documenten te kijken. De rechtbank vraagt aan de IND om alle documenten van de zaak op te sturen en uit te leggen waarom ze nog geen beslissing hebben genomen. Jij hoeft dan niet naar de rechtbank. Als je wel naar de rechtbank moet, dan krijg je hier een brief over van de rechtbank. 

De rechter neemt uiterlijk 8 weken na het ontvangen van jouw beroepschrift een beslissing. Als de rechter meer tijd nodig heeft, zal de rechter jou hierover informeren. De uitspraak wordt naar jouw adres gestuurd. 

Dit gebeurt er als de rechter besluit dat jij gelijk hebt

Als de rechter beslist dat jij gelijk hebt, moet de IND snel een beslissing nemen over jouw aanvraag. Meestal geeft de rechter de IND hiervoor nog weer extra de tijd. Als de IND ook niet binnen die termijn beslist, kan de rechter de IND een boete opleggen. Daarmee hoopt de rechter de IND te dwingen toch snel een beslissing te nemen.


Heeft deze informatie je geholpen?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful