Ursula von der Leyen in het Europees Parlement.
Bron: Shutterstock / Alexandros Michailidis
Nieuws

Dit is de uitslag van de Europese verkiezingen

Gepubliceerd op: 1-7-2024, 00:00

Na de Europese verkiezingen is de EVP nog steeds de grootste partij, gevolgd door S&D en Renew Europe. Het is nog onduidelijk welke toekomstige plannen deze partijen gaan maken. De asielregels die al voor de verkiezingen zijn aangenomen, worden waarschijnlijk gewoon uitgevoerd.

Dit zijn de grootste partijen na de verkiezingen

Bij de Europese Verkiezingen stemden Europeanen wie de 720 plekken mogen innemen in het Europees Parlement. De Europese Volkspartij (EVP) haalde opnieuw de meeste stemmen en heeft daarmee 190 plekken in het parlement. De 2e grootste partij is de Socialisten & Democraten (S&D) met 136 plekken. De 3e en 4e grootste partijen zijn Renew Europe (90 plekken) en de conservatieve ECR (76 plekken).

Ook (radicaal)rechtse partijen, die voor een nog strenger asielbeleid zijn, kregen meer stemmen. Vooral in Duitsland en Frankrijk. Maar die partijen zijn niet het grootst geworden in het parlement.

Verschillende partijen gaan nu samen een meerderheid vormen in het parlement

Het Europees Parlement kan Europese wetten aannemen, wijzigen of verwerpen. Om deze taak goed te kunnen doen moeten de partijen in het parlement samenwerken om een meerderheid te krijgen. Het parlement maakt zelf geen wetten, maar kan met een meerderheid wetten goedkeuren of afkeuren die worden voorgesteld door de

Europese Commissie
.

Nu gaan de EVP en S&D waarschijnlijk opnieuw samenwerken in het parlement. Dit hebben ze hiervoor ook 5 jaar gedaan. Maar ze hebben minstens nog 1 partij nodig voor een meerderheid. Waarschijnlijk wordt Renew Europe de partij die ze gaan vragen om samen met hen een meerderheid te vormen.

Het parlement heeft ook iemand gekozen die de Europese Commissie gaat leiden. Dat is Ursula von der Leyen, die dit sinds 2019 al doet.

Het Europees Parlement heeft veel invloed op de regels over migratie en asiel in Europa

Het Europees Parlement maakt regels over hoe vluchtelingen in de Europese Unie (EU) worden behandeld. Alle lidstaten van de EU moeten zich aan die Europese wetten houden. Nederland is ook lid van de EU, en kan dus niet zomaar zelf regels maken.

Voorbeelden van regels die Europees worden gemaakt:

  • De

    Dublin-verordening
    , die regelt welk land verantwoordelijk is voor het verwerken van een asielaanvraag.

  • De nieuwe Europese asielregels die kortgeleden zijn aangenomen.

Als een land te veel afwijkt van de Europese regels, kan de Europese Commissie maatregelen nemen om dat land te straffen.

Dit zijn de gevolgen van de Europese verkiezingen op nieuwe asielregels

Het is nog onduidelijk welke toekomstige plannen er op het gebied van asiel en migratie komen binnen de EU. Wel zullen de asielregels die al voor de verkiezingen zijn aangenomen waarschijnlijk worden uitgevoerd. Dit komt doordat dezelfde partijen een meerderheid in het parlement hebben behouden. Deze nieuwe regels zullen op zijn vroegst in 2026 ingaan.

Er komen nieuwe Europese regels voor asiel en migratie

Op deze pagina lees je meer over de nieuwe Europese regels voor asiel en migratie.

Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful