Een groot bord dat mensen oproept om te gaan stemmen voor de Europese verkiezingen.
Bron: RefugeeHelp / Aline Bleeker
Nieuws

Europa kiest: zo werken de Europese verkiezingen

Gepubliceerd op: 7-5-2024, 00:00

Nog een maand tot de Europese verkiezingen. Nederlanders stemmen voor hun vertegenwoordigers in het Europees Parlement op 6 juni 2024. Het gekozen parlement heeft veel invloed op de Europese wetgeving, bijvoorbeeld op regels over migratie en asiel.

Tijdens deze verkiezingen stemmen Europeanen voor het Europees Parlement

Bij de Europese verkiezingen stem je wie er in het Europees Parlement zitten. In totaal zitten er 720 mensen in het Parlement. Zij kunnen Europese wetten aannemen, wijzigen of juist zeggen dat ze bepaalde wetten niet willen. Dat heet ook wel de wetgevende macht. Het Europees Parlement deelt samen met de

Europese Raad
deze wetgevende macht van de EU.

Door te stemmen bij de Europese verkiezingen bepaal je wie jou vertegenwoordigt bij het maken van nieuwe Europese regels. Deze regels zijn verplicht voor alle landen binnen de Europese Unie (EU). Dat betekent dat alle Europese landen zich bij het maken van hun eigen regels moeten houden aan de Europese wet. Ook houdt het Parlement toezicht op andere belangrijke politieke organisaties van de EU, zoals de

Europese Commissie
en de Europese Raad.

Alle volwassenen met een Europees paspoort mogen stemmen

Iedereen van 18 jaar of ouder met een nationaliteit van een land binnen de EU heeft het recht om te stemmen. In totaal mogen er zo'n 360 miljoen Europeanen naar de stembus. Daarmee zijn de Europese verkiezingen 1 van de grootste ter wereld. Als je mag stemmen, krijg je hierover een brief thuis gestuurd. Hierin zit jouw stempas. En informatie over waar je kunt stemmen bij jou in de buurt.

De Europese verkiezingen vinden elke 5 jaar plaats. Meestal zijn ze tussen eind mei en begin juni. In Nederland zijn de Europese verkiezingen dit jaar op donderdag 6 juni 2024. In de dagen erna, tot 9 juni, gaan andere lidstaten naar de stembus.

Je stemt op een kandidaat van een politieke partij

Tijdens de verkiezingen kies je uit verschillende kandidaten die lid zijn van een politieke partij. Je kunt alleen stemmen op een kandidaat van een partij die actief is in jouw EU-land. De kandidaten die gekozen worden werken in het parlement samen met collega's uit andere landen. Ze werken samen in een

fractie
.

Nederlanders kunnen alleen op kandidaten stemmen die lid zijn van een Nederlandse politieke partij. Het aantal Nederlandse mensen in het Europese parlement hangt af van de grootte van de Nederlandse bevolking.

Het Europees Parlement bepaalt de regels over asiel, migratie en mensenrechten in Europese landen 

De mensen die worden gekozen voor het Europese Parlement bepalen straks bijvoorbeeld de regels over migratie en mensenrechten in Europa. Als er straks een nieuw Europees Parlement is zouden er nieuwe en strengere regels kunnen komen over asiel en migratie. Dat hangt af wie er worden gekozen in het parlement.

Vanaf 10 juni is de uitslag van de verkiezingen bekend. Dan is bekend welke partijen in het Europese Parlement zitten. Daarna kan het nog lang duren voordat de nieuwe afspraken worden gemaakt door het parlement en nieuwe regels gaan gelden. Eerst moet Europa namelijk afspraken maken over deze regels. En daarna krijgen ook alle EU-landen, zoals Nederland, de tijd om hun eigen nationale regels aan te passen.

Het Europese parlement van nu heeft ook nog invloed op nieuwe regels over migratie en asiel

Het Europees Parlement dat er nu is, keurde in februari nog nieuwe regels over migratie en asiel goed

. Nu hoeft alleen de Europese Commissie deze regels nog goed te keuren. Dit gebeurt waarschijnlijk nog in mei 2024, voor de verkiezingen.

Als deze regels doorgaan, komt er een strenger asielbeleid in Europa. Alle Europese landen moeten dan aan dit nieuwe beleid meewerken. De Europese verkiezingen én dit besluit in mei 2024 kunnen dus belangrijke gevolgen hebben voor asiel en migratie in Europa. Maar het kan nog lang duren tot de nieuwe regels overal ingaan en je iets van deze regels merkt.

Er komen nieuwe Europese regels voor asiel en migratie

Op deze pagina lees je meer over de nieuwe Europese regels voor asiel en migratie.

Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful