Het Nederlandse team op de EURO Unity Cup
Bron: RefugeeHelp
Nieuws

"Ik kan nu aan iedereen laten zien dat je kunt bereiken wat je wilt"

Gepubliceerd op: 5-7-2023, 00:00

Het Nederlandse team streed op 28 juni voor de beker tijdens de EURO UNITY Cup in Frankfurt: het EK voor spelers met een vluchtverleden. "Het is mooi om in het Oranje tenue te staan. Na de selectiedag en de trainingen zijn we klaar om te winnen!"

In deze video zie je het Oranje team in actie tijdens de EURO UNITY Cup

De EURO UNITY Cup gaat beginnen

Al in de vroege ochtend verzamelen de teams zich op het sportcomplex van de amateurclub Weiss-Blau in Frankfurt. De club staat voor even in het teken van een Europees Kampioenschap: de EURO UNITY Cup. Dit EK wordt georganiseerd door de UEFA en UNHCR.

16 Europese landen doen mee aan het toernooi. De spelers doen een warming-up en de coaches bespreken de opstelling. De EURO UNITY Cup staat op het punt van beginnen!

"Taal is nooit een probleem geweest"

Nederland doet voor de 1e keer mee aan het toernooi. De selectie van het Nederlandse team vond een paar weken eerder plaats. Op de campus van de KNVB in Zeist werden de beste spelers geselecteerd. 

De roots van deze talenten liggen in Afghanistan, Irak, Jemen en Syrië. "Taal is nooit een probleem geweest bij ons. We spelen al een lange tijd samen en kennen elkaar goed", zegt de 29-jarige Noori. "We zijn vrienden voordat we voetballers zijn."

De tekst gaat verder onder de foto:

"Ik zie dat iedereen alles geeft"

In de poulefase in het Duitse Frankfurt speelt Nederland tegen Spanje, Zwitserland en een samengesteld team van de Europese Unie. De teams bestaan uit mannen en vrouwen. Elke wedstrijd moet er minimaal 1 vrouw op het veld staan. Alle wedstrijden in de poulefase worden gewonnen door Nederland. Noori: "We zijn een goed team. Ik zie dat iedereen alles geeft!"

Voetballen op het hoogste niveau is een droom van veel spelers. Ook de droom van Noori. "Ik speelde in Jemen in het nationale jeugdelftal. Je krijgt daar niet voor betaald. Dus koos ik uiteindelijk voor een studie in Egypte. Daar zag ik meer toekomst in."

"Geen woorden, maar dadels"

In het Oranje team wordt ook veel gelachen. Ze hebben het Nederlandse spreekwoord 'geen woorden, maar daden' veranderd in 'geen woorden, maar dadels'. Het woord ‘daden' veranderen in 'dadels' is volgens Noori goed verzonnen. Hij heeft een eigen onderneming in dadels, Noori Dates genaamd. 

"Toen ik moest vluchten, wist ik dat ik later veel geld wilde verdienen. Met geld kan ik iets terug doen om mensen uit Jemen te helpen." In Jemen was Noori al een ondernemer. Hij weet waar hij de beste dadels ter wereld kan krijgen en neemt deze nu ook mee voor zijn teamgenoten. 

De tekst gaat verder onder de foto:

Het Nederlandse team in bespreking

"Ik hoop een positief voorbeeld te zijn voor anderen"

Het Nederlandse team gaat door naar de halve finale tegen Ierland. De stand blijft 0 - 0, waardoor het aankomt op penalty's. Dat is in de Nederlandse voetbalgeschiedenis geen goed voorteken.

Het blijft lang spannend, maar de Ieren weten ervandoor te gaan met de winst. Teleurgesteld, maar met opgeheven hoofd, verlaten de spelers het veld. Noori zegt daarover: "Dat ik in Oranje speel, betekent heel veel. Het is een droom die ik al had als kind. Nu kan ik aan iedereen laten zien dat je kunt bereiken wat je wilt. Ik hoop een positief voorbeeld te zijn voor anderen."


Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful