Vrouw belt de hulpdiensten na een auto-ongeluk
Bron: Bilanol
Artikel

Dit moet je doen als je een verkeersongeluk hebt gehad

Laatst gewijzigd: 19-12-2024, 10:51

Heb je een ongeluk gehad met de fiets of auto? Dan bel je in ernstige gevallen 112. Ook als het niet levensbedreigend is, schakel je hulp in. In dit artikel lees je wat je moet doen als je betrokken bent bij een verkeersongeval.

Er zijn regels bij welke verkeersongelukken je de politie moet bellen

Bel 112 als er sprake is van spoed of een levensbedreigende situatie. Is dit niet het geval, dan bel je de politie op 0900-8844. Je belt de politie als:  

  • Er iemand gewond is  

  • Een van de betrokken voertuigen grote schade heeft 

  • Er een buitenlands voertuig betrokken is bij het ongeval  

  • Een betrokkene doorrijdt na het ongeval  

  • Er een essentieel meningsverschil is met de tegenpartij  

  • Bij vermoeden van een misdrijf (bijvoorbeeld rijden onder invloed) 

Er zijn speciale regels voor ongelukken tussen voetgangers, fietsers en motorvoertuigen

Voetgangers en fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. Zij zijn daarom extra beschermd volgens de Nederlandse wet en in de verkeersregels. Als een auto een voetganger of fietser raakt, moet de bestuurder meestal betalen voor de schade. Alleen als de bestuurder echt niets kon doen, kan de rechter iets anders beslissen. 

Fietsers en voetgangers van 14 jaar of ouder krijgen altijd 50% van hun schade vergoed, behalve als de rechter vindt dat het echt niet de schuld van de bestuurder was. Kinderen jonger dan 14 krijgen altijd 100% vergoed. 

Verkeersregels in Nederland

Op deze pagina lees je meer over de verkeersregels in Nederland.

Je bent verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben als je deelneemt aan het verkeer in Nederland

Als je een motorvoertuig hebt, ben je verplicht een

aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering)
te hebben. Heb je nog geen eigen woning? Dan heeft de gemeente of gastgezin een verzekering waar jij onder valt. Als je een voertuig hebt is het daarnaast verstandig, maar niet verplicht, om een aanvullende verzekering, zoals een all-risk, te hebben. 

Jouw WA-verzekering betaalt alleen schade die jij hebt veroorzaakt bij een ongeluk. Heb je zelf schade? Dan betaalt de WA-verzekering jou niet en moet je zelf de schade betalen. Als je een autoverzekering hebt, betaalt deze wel (een deel) van jouw schade afhankelijk van de verzekering. 

Rijdt er iemand anders in jouw voertuig en krijgt die een ongeluk? Dan vergoedt de WA-verzekering of extra verzekering niet altijd de schade en moet jij het zelf betalen. Vraag na hoe dit zit bij jouw verzekering en maak hierover afspraken met de persoon aan wie je jouw voertuig uitleent.

Deze stappen onderneem je bij een verkeersongeluk

1. Zijn er gewonden? Bel 112. Is dit niet het geval, dan bel je de politie op 0900-8844. 

2. Verleen eerste hulp als dat lukt. Verplaats een gewonde niet als dit niet nodig is.  

2. Zorg dat alle betrokken voertuigen veilig staan. Als je hiervoor jouw voertuig moet verplaatsen, maak dan eerst foto's van de situatie.  

3. Gebruik een gevarendriehoek om het overige verkeer te waarschuwen.  

4. Vul het Europees schadeformulier in samen met de betrokkenen. Verlaat de plaats van het ongeval niet zonder gegevens met de andere betrokkene(n) uit te wisselen. Je bent strafbaar als je dit niet doet. Het is goed om altijd een geprint formulier in jouw auto te hebben liggen. Je kunt schade ook digitaal melden via deze site.

5. Bel de alarmcentrale van jouw verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen bij het inschakelen van een bergingsdienst om jouw voertuig te bergen als je er niet meer in kunt rijden. De kosten worden afgehandeld via jouw verzekering. Je kunt ook contact opnemen met Bergnet voor vragen over berging via telefoonnummer 088-8881100.  

6. Meld je schade bij je verzekering. Doe dit digitaal of op papier binnen 24 uur na het ongeluk.  


Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful