Dit moet je weten als je een auto koopt in Nederland
Wil je een auto kopen in Nederland? Dan zijn er verschillende manieren om dat te doen. In dit artikel lees je waar je op moet letten en welke kosten er zijn.
Op deze manieren kun je een auto kopen
In Nederland worden auto's meestal tweedehands gekocht bij een autodealer of bij een persoon. Websites zoals Marktplaats.nl en Autoscout24.nl zijn online plekken om tweedehandsauto's te kopen. Via deze websites verkopen autodealers en individuele personen auto's. Er zijn wel verschillen als je een auto bij een dealer koopt of niet:
Bij een autodealer koop je meestal een betrouwbare auto. Een autodealer is een bedrijf of persoon die nieuwe en/of tweedehandsauto's verkoopt. Vaak krijg je garantie. Dat betekent dat je bij problemen terug kunt komen. Dealers helpen ook met de registratie en verzekering.
Een auto kopen van een persoon is vaak goedkoper, maar brengt meer risico’s met zich mee dan bij een autodealer. Er is meestal geen garantie en er kunnen problemen met de auto zijn die je niet meteen ziet. Veel mensen in Nederland laten hun auto daarom nakijken door een expert voordat je de auto koopt.
Dit zijn de extra kosten als je een auto koopt
Naast de aanschafprijs van de auto, moet je ook rekening houden met andere kosten, namelijk:
Belasting op Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM): Deze belasting betaal je bij de aankoop van een nieuwe auto.
Motorrijtuigenbelasting (MRB): Dit is een maandelijkse of driemaandelijkse belasting die afhankelijk is van het gewicht van de auto en de brandstofsoort.
Verzekering: In Nederland is het verplicht om een autoverzekering af te sluiten. De
) is minimaal verplicht.Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekeringOnderhoud en APK: Auto’s moeten regelmatig worden onderhouden en gekeurd (APK). Dit zijn terugkerende kosten waar je rekening moet houden.
Je auto registreren en het kenteken omzetten
Als je een auto hebt gekocht, moet je deze registreren bij de
Deze documenten heb je nodig voor het overschrijven van een auto:
Een geldig buitenlands legitimatiebewijs; en
Een uittreksel uit de
met daarop jeBasisregistratie Personen (BRP) . Dit uittreksel kun je aanvragen bij de gemeente en mag niet ouder zijn dan 3 maanden.Burgerservicenummer (BSN)
Kenteken overschrijven
Tips bij de aankoop van een auto
Als je een auto koop, kun je altijd een proefrit maken zodat je zeker weet dat de auto goed rijdt. Controleer ook of alle papieren in orde zijn, zoals het onderhoudsboekje, de APK-keuring en het kentekenbewijs.