Visa aanvraag met Oekraïens paspoort.
Bron: AlpakaVideo
Artikel
Extra informatie over de richtlijn tijdelijke bescherming voor mannen met dienstplicht in Oekraïne
Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:24

Oekraïense mannen van 25 jaar kunnen worden opgeroepen voor militaire dienst in Oekraïne. Als Oekraïense man kun je nog steeds tijdelijke bescherming aanvragen in Nederland, zelfs als je paspoort is verlopen. Nederland deelt geen gegevens voor deze registratie met Oekraïne.

Je kunt zonder paspoort tijdelijke bescherming aanvragen in Nederland

Als de

Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
vaststelt dat je voldoet aan de voorwaarden van de
Richtlijn Tijdelijke Bescherming
krijg je tijdelijke bescherming in Nederland, ook als je paspoort is verlopen. Voor je inschrijving in Nederland moet een gemeente wel je identiteit, nationaliteit en land van herkomst kunnen controleren. Dit kan ook als je paspoort is verlopen. Oekraïners met een verlopen paspoort, identiteitsbewijs of binnenlands identiteitsdocument mogen worden ingeschreven in een Nederlandse gemeente
(BRP)
en krijgen zo tijdelijke bescherming. De foto in je identiteitsdocument moet wel overeenkomen met jou.

Heb je al tijdelijke bescherming in Nederland en is je paspoort nu verlopen? Dan houdt je je recht op tijdelijke bescherming.

Nederland deelt jouw gegevens niet met Oekraïense autoriteiten 

De Oekraïense autoriteiten willen dat mannen hun militaire status registreren en hun persoonlijke gegevens bijwerken. Nederland doet hier niet aan mee. De Nederlandse autoriteiten, zoals de IND, zullen jouw gegevens niet delen met de Oekraïense autoriteiten.

Je kunt niet worden opgepakt als je het Oekraïense consulaat bezoekt

Je kunt niet zomaar worden gearresteerd als je het Oekraïense consulaat in Nederland bezoekt. Het consulaat valt niet onder Oekraïens grondgebied en mag geen juridische acties ondernemen zonder toestemming van de Nederlandse autoriteiten. Voor politie- of juridische acties moet Oekraïne een verzoek indienen bij Nederland.

Alleen als je verdacht wordt van - of veroordeeld bent voor - een misdrijf, is uitlevering mogelijk. Het verzoek wordt door de Nederlandse autoriteiten beoordeeld volgens internationale verdragen en nationale wetten. Oekraïne kan dus niet zelfstandig optreden om Oekraïners terug te sturen.

Je kunt een speciaal document aanvragen als je paspoort is verlopen en je niet in militaire dienst wil

Is je paspoort verlopen en kun je deze niet verlengen omdat je niet in militaire dienst wil? Dan kun je een O-document aanvragen bij de IND. Dit kan alleen als je een Oekraïense man bent dan 25 jaar en je paspoort al is verlopen of binnen een paar dagen zal verlopen. Neem je paspoort mee naar de afspraak bij de IND.

Afsprakenplanner Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
Via de afsprakenplanner kun je een afspraak bij de IND maken.

Wil je terugkeren naar Oekraïne voor je militaire dienst? Dan kun je van de Oekraïense autoriteiten een laissez-passer of een certificaat krijgen om terug te keren naar Oekraïne.

Zo ziet jou bewijs van verblijf eruit
Op deze pagina lees je hoe een bewijs van verblijf eruit eruit ziet in Nederland.
Je kunt asiel aanvragen als je jouw identiteit niet kunt bewijzen

Als je niet kunt aantonen wie je bent en dat je aan de voorwaarden van de RTB voldoet, krijg je geen tijdelijke bescherming in Nederland. Je kunt in dat geval asiel aanvragen bij de IND in Ter Apel. Als tijdens de asielprocedure blijkt dat je toch aan de RTB-voorwaarden voldoet, krijg je alsnog tijdelijke bescherming.

Wat je moet doen als je tijdelijke bescherming krijgt

Na inschrijving in de BRP bij een gemeente naar keuze, kun je een afspraak maken bij de IND via de online afsprakenplanner om een verblijfsbewijs op te halen. Met dit document heb je recht op zorg, onderwijs, opvang en het recht om te werken.


Wat vind je van dit artikel?