Uitvaartdienst vindt plaats in een zaal.
Bron: Pavel Danilyuk
Artikel

Wat je moet doen als een naaste overlijdt

Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:32

Als je naaste in Nederland overlijdt, komt er veel op je af. Het is een verdrietige situatie en je moet als nabestaande veel regelen. In dit artikel lees je meer over wat je moet weten bij overlijden.

Je belt de huisarts als iemand is overleden

In Nederland bel je eerst de huisarts als iemand thuis overlijdt. De huisarts  bevestigt of het gaat om een natuurlijke dood. Dat betekent dat iemand aan ouderdom of ziekte is overleden. Als daar twijfel over is, kan extra onderzoek aan het lichaam nodig zijn. Een huisarts geeft daarna een

verklaring van overlijden
af. Als iemand in het ziekenhuis overlijdt, dan doet de arts dit.

Je overlegt met de nabestaanden

In Nederland beslissen nabestaanden wat er na het overlijden met de overledene gebeurt. Dit doe je in overleg met de uitvaartverzorger.

In de dagen tot de uitvaart wordt het lichaam van de overledene opgebaard. Dit kan thuis of misschien in de opvanglocatie. Het is ook mogelijk iemand op te baren in een uitvaartcentrum. Met de uitvaartverzorger bespreek je hoe en wanneer mensen afscheid kunnen nemen. Een uitvaartverzorger is iemand die helpt bij het regelen en verzorgen van de uitvaart.

Een uitvaartverzorger helpt je met het regelen van een uitvaart

Je moet veel regelen als een naaste overlijdt. Je kunt alles zelf regelen, maar meestal doet een uitvaartverzorger dat. Na het overlijden bespreek je met de uitvaartverzorger al je wensen voor  de begrafenis of crematie en de kosten die erbij horen. Vraag de huisarts, mensen in het ziekenhuis, begeleiders in de locatie of van de gemeente om je te helpen met het vinden van een uitvaartverzorger.

De gemeente is verantwoordelijk als er geen nabestaanden zijn

Zijn er geen nabestaanden van de overleden persoon? Dan is de gemeente verantwoordelijk voor de laatste bestemming van een overledene. Als de overledene uit een ander land komt, kijkt de gemeente of ze contact kan leggen met de nabestaanden in een ander land. De gemeente is verantwoordelijk voor de begrafenis of crematie als de nabestaanden niet kunnen of willen zorgen voor de laatste bestemming van het lichaam. De gemeente kijkt naar de mogelijkheden en overlegt, als dat mogelijk is, met nabestaanden in Oekraïne of in een ander land.

Begraven of cremeren in Nederland

Het is mogelijk om de overledene te begraven of cremeren in Nederland. Voor een begrafenis of crematie is er van alles mogelijk afhankelijk van je budget. Denk aan rouwkaarten, toespraken, muziek, eten en drinken, een afscheid met genodigden, een kerkdienst. Het is mogelijk om een Oekraïense orthodoxe priester de uitvaart te laten begeleiden. De uitvaartondernemer helpt om alles te regelen en organiseren. In Nederland is veel mogelijk maar het hangt af van je budget. Vraag altijd de gemeente of en hoeveel zij kunnen bijdragen als er weinig geld beschikbaar is.

Begraven of cremeren in Oekraïne

Je kunt ook kiezen voor begraven of cremeren in Oekraïne. Als je iemand in Oekraïne wilt begraven, is het verstandig om dat zo snel mogelijk te doen. Als iemand al in Nederland begraven is, dan is het heel erg moeilijk en duur om later nog een keer een begrafenis te doen buiten Nederland.  Je kunt het lichaam direct naar Oekraïne brengen, dit heet 'repatriëren’.

Je kunt ook eerst de overledene in Nederland cremeren. De as van de overledene mag pas na een maand worden vrijgegeven. Houd hier rekening mee als je de as wilt meenemen naar Oekraïne.

Een internationale akte van overlijden regelen


Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful