Een pasgetrouwd stel.
Bron: Pexels / Dimitri Kuliuk
Artikel

Wat je moet weten als je gaat trouwen in Nederland

Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:32

Wil je jouw relatie officieel maken voor de wet? Dan kun je als Oekraïner trouwen in Nederland. Er zijn meerdere opties om je relatie officieel te maken. Lees er meer over in dit artikel.

Je kunt een relatie op verschillende manieren wettelijk maken

In Nederland zijn er 3 manieren om je relatie officieel te maken, namelijk:

  • Trouwen

  • Geregistreerd partnerschap

  • Samenlevingscontract

Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap begint, heb je automatisch wettelijke rechten en plichten tegenover elkaar. Je hebt bijvoorbeeld recht op elkaars erfenis en de plicht om voor elkaar te zorgen. Wil je liever zelf vastleggen wat je wel en niet met elkaar deelt? Je kunt daar voor je huwelijk of geregistreerd partnerschap afspraken over maken met hulp van een notaris.

Met een samenlevingscontract heb je niet automatisch rechten en plichten tegenover elkaar. Je hebt bijvoorbeeld niet automatisch recht op elkaars erfenis. Over de rechten en plichten binnen jullie relatie maak je samen afspraken. Je kunt samen een samenlevingscontract maken. Maar meestal doet een notaris dit.

Je kunt voor juridische informatie over het wettelijk maken van je relatie terecht bij

Het Juridisch Loket
. Houd er rekening mee dat jullie financiële situatie kan veranderen wanneer je de relatie officieel maakt voor de wet. Zo kunnen toeslagen en uitkeringen veranderen of zelfs stoppen. Je kunt de
Belastingdienst
bellen voor hulp en informatie.

Je kunt in Nederland trouwen of een partnerschap sluiten

Als Oekraïner kan je in Nederland een

burgerlijk huwelijk
of een partnerschap sluiten. Je kan dit regelen bij jouw gemeente. Je moet de volgende twee dingen doen:

  • Je moet minimaal 2 weken voor de datum van het huwelijk of het partnerschap een melding doen bij de gemeente waar je woont. Vaak kan dit online. Je hebt dan ook een geboorteakte nodig.

  • Je moet 2 tot 4 getuigen aanmelden. De getuigen moeten minimaal 18 jaar zijn.

Bij veel gemeenten is het mogelijk om op bepaalde dagen van de week gratis een huwelijk of een partnerschap te sluiten. Dit kun je bij jouw gemeente navragen. Als je wilt kan je ook een religieuze bijeenkomst houden. Deze bijeenkomst mag je pas houden nadat het burgerlijk huwelijk of partnerschap officieel is.

Dit zijn de voorwaarden van een huwelijk of geregistreerd partnerschap

Als je gaat trouwen of een partnerschap aangaat, moet je aan deze voorwaarden voldoen:

  • Je moet ouder dan 18 jaar zijn.

  • Jij en/of je partner wonen langer dan 6 maanden in Nederland.

  • Je mag niet met iemand anders getrouwd zijn. Je gemeente kan vragen om een

    ongehuwdverklaring
    als bewijs. De ongehuwdenverklaring moet gelegaliseerd zijn. Als de ongehuwdenverklaring niet in het Nederlands, Engels, Frans of Duits is, moet het eerst vertaald worden door een beëdigde vertaler.

  • Je mag niet een huwelijk sluiten met bepaalde familieleden zoals een broer of zus.

  • Als iemand anders over jouw geld en je leven beslist doordat je onder curatele staat, moet je toestemming krijgen van deze persoon. Sta je onder curatele om psychische redenen? Dan moet een rechter toestemming geven voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Je kunt een samenlevingscontract afsluiten in Nederland

Als Oekraïner kan je in Nederland een samenlevingscontract afsluiten. Je kan samen met je partner een samenlevingscontract maken. Je kan er ook voor kiezen om dit door een notaris te laten doen. Dit heet een notarieel samenlevingscontract.

Voorwaarden samenlevingscontract:

  • Je moet ouder dan 18 jaar zijn;

  • Je moet zelf over je geld en je leven mogen beslissen.

Trouwen met een Nederlandse partner

Als je met een Nederlandse partner wilt trouwen dan heb je twee dingen nodig:

  • Een ‘Verklaring geen schijnhuwelijk’. Bij deze verklaring zeg je dat je niet trouwt om een verblijfsvergunning te krijgen.  

  • Een ‘Verklaring omtrent het verblijfsrecht’. Deze verklaring heb je nodig als je van buiten de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte komt.

Huwelijk registreren in Nederland

Ben je in Oekraïne getrouwd, dan moet je jouw huwelijk ook registreren in Nederland. 

1. Laat je trouwdocument vertalen naar het Nederlands, Engels, Frans of Duits. Dit mag alleen door een beëdigd vertaler gedaan worden. 

2. Laat je trouw documenten wettelijk goedkeuren bij het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij plaatsen een stempel op de vertaling. Dit noem je een ‘apostille’. Je kunt dit laten doen in Oekraïne, maar ook online. Als het online doet, krijg je een 'elektronische stempel’. 

3. Stuur een mail met jouw vertaalde trouwdocument naar apostille@mfa.gov.ua. Je kunt het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken ook bellen als je vragen hebt: +380 442 531 596.

4. Geef bij de gemeente waar je in Nederland woont door dat je getrouwd bent. Je hebt hiervoor het vertaalde trouwdocument nodig. De gemeente past dit aan in de

Basisregistratie Personen (BRP)
.

Het Juridisch Loket

Elke manier van je relatie officieel maken heeft voor- en nadelen. Het Juridisch Loket bij jou in de buurt kan je meer vertellen over voor- en nadelen van trouwen. Geef bij het maken van de afspraak ook door of je een tolk nodig hebt.

Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful