Bron: Flickr-Claassen Attorneys
Artikel

Wat je moet weten als je gaat scheiden in Nederland

Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:32

Wil je scheiden van je partner? Het is mogelijk om in Nederland te scheiden, maar het hangt van je persoonlijke situatie af hoe je kunt scheiden. Je kunt bijvoorbeeld scheiden zonder dat je partner in Nederland is. Lees hier hoe scheiden werkt.

Scheiden doe je in Nederland altijd met hulp van een advocaat

Je kunt niet zelf zomaar naar de rechter om te scheiden. Als je een echtscheiding wilt in Nederland heb je een advocaat nodig. Als je geen Nederlandse nationaliteit hebt, kun je vragen naar een advocaat die gespecialiseerd is in echtscheidingen en kennis heeft van het vreemdelingenrecht.

Een advocaat moet de scheiding bij de rechtbank aanvragen. Als 1 van de partners niet wil scheiden, beslist de rechter over de zaak. In Nederland is scheiden dus altijd een juridische situatie. Je advocaat bespreekt met jou wat je moet regelen in jouw situatie en hoe je dat moet doen. Heb je kinderen die jonger zijn dan 18 jaar? Dan moet je bijvoorbeeld afspraken maken over hun zorg.

Een mediator kan je ondersteunen als je ruzie hebt met je partner

Heb je erge ruzie met je partner waardoor het moeilijk is een scheiding te regelen? Dan kun je ook een mediator inschakelen. Een mediator is onafhankelijk en ondersteunt jou en je partner bij het maken van goede afspraken over jullie scheiding.

Scheiden kost geld

Het kost geld om te kunnen scheiden. Je moet namelijk de advocaat en misschien de mediator betalen. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van jouw inkomen en spaargeld. De rechter onderzoekt met hulp van jouw advocaat of je de scheiding kunt betalen of dat je recht hebt op financiële ondersteuning bij het scheiden.

Het Juridisch Loket of VluchtelingenWerk Nederland (VWN) kan je ondersteunen

Er zijn organisaties die je kunnen helpen bij je scheiding. Je kunt zelf een advocaat of mediator zoeken, maar je kunt ook hulp vragen bij: 

  • Je contactpersoon van

    VWN
    kan je meer informatie geven over scheiden. En adviseren over jouw situatie.

  • Het Juridisch Loket
    kan ook helpen. Op hun website vind je informatie over kantoren bij jou in de buurt. Als je een tolk nodig hebt bij een gesprek, kun je dat ook zeggen.

Het Juridisch Loket

Op de website van Het Juridisch Loket kun je een loket bij jou in de buurt vinden. Je kunt daar met al jouw juridische vragen terecht. Geef bij het maken van de afspraak ook door of je een tolk nodig hebt.

Zo kun je scheiden in Oekraïne als je in Nederland woont

Wil je niet in Nederland, maar in Oekraïne scheiden van je partner? Vraag een Oekraïense advocaat naar de mogelijkheden om in Oekraïne te scheiden.

Na je scheiding in Oekraïne moet je in Nederland officieel doorgeven dat je gescheiden bent. Dit werkt als volgt:

  1. Laat je echtscheidingsdocument vertalen naar het Nederlands, Engels, Frans of Duits. Een

    beëdigde vertaler
    moet het document vertalen.

  2. Laat je echtscheidingsdocumenten wettelijk goedkeuren bij het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij plaatsen een stempel op de vertaling. Dit noem je een "apostille". Je kunt dit laten doen in Oekraïne, maar ook online. Als het online doet, krijg je een "elektronische stempel".

  3. Stuur een mail met jouw vertaalde echtscheidingsdocument naar apostille@mfa.gov.ua. Je kunt het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken ook bellen als je vragen hebt: +380 442 531 596.

  4. Geef aan de gemeente waar je in Nederland woont door dat je gescheiden bent. Je hebt hiervoor het vertaalde echtscheidingsdocument nodig. De gemeente past dit aan in de

    Basisregistratie Personen (BRP)
    .

Scheiden als je niet de Oekraïense nationaliteit hebt


Wat vind je van dit artikel?