Auto's in een file
Bron: Pexels
Artikel
Zo registreer je een Oekraïense auto in Nederland
Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:25

Ben je als Oekraïense vluchteling met je eigen auto in Nederland aangekomen? Lees dan in dit artikel wat je moet weten om je auto te registreren in Nederland.

Je mag in Nederland autorijden met Oekraïens kenteken

Bij aankomst in Nederland mag je met een auto met een Oekraïense kentekenplaat rijden. Je kunt hier zonder registratie maximaal 6 maanden (185 dagen) mee rijden. Blijf je langer dan 6 maanden in Nederland? Dan registreer je jouw auto bij de belastingdienst. Je hoeft als Oekraïense vluchteling geen belasting te betalen, maar moet de auto wel registreren. Doe je dit niet, dan kun je een boete krijgen.  

Je hebt ook een geldige verzekering nodig die in Nederland dekking biedt. Controleer of jouw Oekraïense verzekering internationaal geldig is of sluit een nieuwe verzekering af in Nederland. 

Je hoeft geen belasting voor je auto te betalen

In Nederland geldt een speciale regel voor gevluchte Oekraïners die met hun auto naar Nederland komen. Deze regel betekent dat je geen

motorrijtuigenbelasting (MRB)
hoeft te betalen en ook geen belasting voor
personenauto’s en motorrijwielen (BPM)
. Deze regel geldt in ieder geval tot en met 4 maart 2025. 

Je moet wel aan drie voorwaarden voldoen om geen MRB en BPM te hoeven betalen: 

  • Jouw voertuig staat ingeschreven in het Oekraïense kentekenregister. 

  • Je bent met dat voertuig naar Nederland gekomen. 

  • Je moet de belastingdienst laten weten dat jij een auto hebt en dat je daarmee naar Nederland bent gekomen.  

Informatie over aanmelden voor deze tijdelijke maatregel vind je hier
Je ontvangt een brief als bewijs dat je geen belasting hoeft te betalen 

Als jij je auto registreert, dan ontvang je een brief. Het advies is om deze brief in je auto te leggen. Heb jij je auto al langer geleden geregistreerd? Dan staat er een verlopen datum op jouw brief. Je hoeft geen nieuwe registratie te doen. Deze brief met verlopen datum blijft geldig tot 4 maart 2025.

Je mag met een Oekraïens rijbewijs autorijden in Nederland

Je kunt met een Oekraïens rijbewijs autorijden in Nederland. Normaal gesproken moet je na 185 dagen een Nederlands rijbewijs halen bij het

Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR)
. De Europese Commissie besloot dat mensen met een Oekraïens rijbewijs, die onder de Tijdelijke Bescherming vallen, hun Oekraïense rijbewijzen mogen gebruiken in Nederland. 

Ben je je rijbewijs kwijt of is je rijbewijs gestolen? Dan mag je niet autorijden in Nederland. Is je rijbewijs verlopen? Dan gelden er andere regels. Oekraïense rijbewijzen die vóór 2022 zijn verlopen, moeten door de Oekraïense autoriteiten worden verlengd. Oekraïense rijbewijzen die in 2022 zijn verlopen, hoeven niet verlengd te worden. Deze rijbewijzen zijn geldig in Nederland. 

Webinar over verkeer in Nederland van VluchtelingenWerk Nederland en Veilig Verkeer Nederland

Wat vind je van dit artikel?