Vrouw krijgt een hand voor haar mond gedrukt
Bron: Karolina Grabowska
Artikel

Hulp bij geweld en mensenhandel

Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:34

Ben jij slachtoffer van (seksueel) geweld of mensenhandel en heb je direct hulp nodig? Bel 112. Is er geen direct gevaar, maar ben je niet veilig? Er zijn organisaties die jou kunnen je helpen.

Huiselijk geweld

Voel jij je niet veilig bij jouw gastgezin of in de gemeentelijke opvang? Ben je slachtoffer van huiselijk geweld of heb je het vermoeden dat in jouw omgeving sprake is van (kinder)mishandeling? Je kunt bij de volgende organisaties terecht:

Veilig Thuis

Heb je het vermoeden dat in jouw omgeving sprake is van (kinder)mishandeling? Bel dan gratis en anoniem met 'Veilig Thuis' via (0800) 20 00. Of bezoek de website.

Blijf van mijn lijf

Ben je slachtoffer van huiselijk of relationeel geweld? De crisisopvang van 'Blijf van mijn Lijf' kan je helpen. Bel gratis (0800) 01 17 of bezoek de website.

'Fier'

'Fier' is een landelijk expertisecentrum dat kan helpen op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Bel gratis (088) 208 00 00 of bezoek de website.

Seksueel misbruik en geweld

Ben jij het slachtoffer van seksueel misbruik? Of is iemand die jij kent hier slachtoffer van? Dan kun je terecht bij de volgende organisatie:

Centrum Seksueel Geweld

Heb jij (kortgeleden) te maken gehad met seksueel misbruik of geweld en heb je hulp nodig? Bel het 'Centrum Seksueel Geweld' op (0800) 01 88 of bezoek de website.

Veiligheid voor lhbtiq+'ers

Voel jij je onveilig als lhbtiq+'er? Bij het 'COC Nederland' vind je alle informatie over veiligheid en hulp voor lhbtiq+'ers. Het COC is een belangenvereniging voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse en queer mensen in Nederland.

Ook het Centrum voor Seksueel Geweld kan jou hier mogelijk bij helpen. Bezoek de website via de link hierboven. Of bel 'Centrum Seksueel Geweld' op (0800) 01 88.

COC Nederland

Bezoek de website van het 'COC Nederland'.

Andere belangrijke organisaties die jou kunnen helpen

Naast het 'COC Nederland' zijn er nog veel andere belangrijke organisaties die jou kunnen helpen wanneer je niet veilig bent vanwege je gender of seksuele geaardheid. Hieronder vind je een overzicht:

Roze in Blauw

Iedere politieagent kan een aangifte opnemen van een lhbtiq+-gerelateerde zaak of incident. Maar de afdeling 'Roze in Blauw' is er speciaal voor deze zaken. Bel gratis (088) 169 12 34 of bezoek de website.

LGBT Asylum Support

LGBT Asylum Support is een niet-gouvernementele organisatie. Het doel van LGBT Asylum Support is het bieden van ondersteuning aan lhbtiq+-vluchtelingen in Nederland.

Rainbow.whodis

'Rainbow.whodis' zorgt voor lhbtiq+-vriendelijke noodopvang, met name in Europa. Meer informatie vind je op de website.

Mensenhandel

Ben jij het slachtoffer van mensenhandel? Of is iemand die jij kent hier slachtoffer van? Bel voor urgente hulp alarmnummer 112. Is je situatie niet urgent, maar heb je wel politiehulp nodig? Bel de politie via (0900) 88 44.

Ook kun je terecht bij de volgende organisaties:

CoMensha

'CoMensha' ondersteunt slachtoffers van mensenhandel bij het vinden van hulp en opvang. Daarnaast biedt de organisatie informatie en advies. Bel (033) 448 11 86 of bezoek de website.

La Strada International

'La Strada International' is een Europees platform voor organisaties buiten Nederland die hulp bieden aan slachtoffers van mensenhandel.

Scharlaken Koord

'Scharlaken Koord' biedt hulpverlening aan sekswerkers en slachtoffers van mensenhandel.

Slachtofferhulp

'Slachtofferhulp Nederland' biedt emotionele, praktische en juridische ondersteuning aan slachtoffers van geweld en seksueel misbruik in Nederland.

Slachtofferhulp Nederland

Bel 'Slachtofferhulp Nederland' op (0900) 01 01 of bezoek de website.

Veiligheid in taxi’s

Houd familie en vrienden goed op de hoogte van jouw locatie wanneer je gebruikmaakt van taxi's of minibusjes van privépersonen. Wanneer je de situatie niet vertrouwt, verlaat de auto indien mogelijk en neem contact op met politie, familie of vrienden.


Wat vind je van dit artikel?