Tandarts helpt een patiënt
Bron: Pexels
Artikel

Je hebt recht op zorg via de RMO

Laatst gewijzigd: 20-1-2025, 15:04

Ben je in Nederland en val je onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB)? Dan wordt jouw zorg betaald via de Regeling Medisch zorg Ontheemden(RMO). Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie over de RMO.

Zo werkt de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO)

Heb je een Oekraïens paspoort of ID-kaart en een

Burgerservicenummer (BSN)
? Dan hoef je niet zelf een
zorgverzekering
af te sluiten. Je valt dan automatisch onder de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO). Ook als je werkt, hoef je zelf geen zorgverzekering af te sluiten. Je valt ook dan onder de RMO.

Het RMO betaalt alle basiszorg die jij nodig hebt. Als jij bijvoorbeeld naar de huisarts gaat, dan regelt de huisarts met het RMO de kosten hiervoor. Je hoeft hiervoor zelf niets te doen, alleen maar je paspoort of je BSN laten zien Je hoeft geen zorgverzekering af te sluiten. En je kunt geen

zorgtoeslag
aanvragen.

Factsheet RMO

In dit factsheet lees je meer over de RMO in het Oekraïens of Russisch.

De RMO vergoedt deze basiszorg voor jou

De RMO vergoedt bijna alle basiszorg, zoals je bezoek aan de huisarts, ziekenhuis, psycholoog of als je gebruikmaakt van de apotheek. Daarnaast vergoedt het RMO ook nog deze zorg:

  • Mondzorg bij acute pijnklachten tot 350 euro ;

  • Brillen en gehoorapparaten (met toestemming);

  • Specifieke geneesmiddelen;

  • Anticonceptie;

  • Abortuszorg

Website van de RMO

Heb je vragen over vergoedingen? Neem dan telefonisch contact op met de RMO via 085-0501420

Dit moet je weten over mondzorg binnen de RMO

De RMO vergoedt alleen mondzorg als je acute pijnklachten hebt. Ook vergoedt de RMO maximaal 1x per jaar €350,- . Ook betaalt de RMO alleen deze kosten voor jou als je naar een zorgverlener gaat die aangesloten is bij de RMO.

De RMO vergoedt geen zorg die je krijg van de orthodontist. Er zijn wel 16 orthodontiepraktijken van TopOrtho in Nederland die orthodontische spoedhulp bieden tot €350,- aan vluchtelingen. TopOrtho is zelfstandig en is niet aangesloten bij de RMO.

Dit moet je regelen als je naar het buitenland gaat

Ga je op reis naar het buitenland? Vraag dan toestemming van de Regeling Medische zorg Oekraïners (RMO). Dit is belangrijk als je onverwachte zorgkosten maakt in het buitenland, omdat de RMO meestal geen zorgkosten vergoedt die je daar maakt. Er zijn uitzonderingen, zoals wanneer je vooraf toestemming hebt gekregen om naar het buitenland te reizen, of als het gaat om spoedeisende hulp.

Informatie RMO buitenland

Ga je naar het buitenland, mail dan naar het RMO op het e-mailadres: machtigingen@rmoekraine.nl

Zo vraag je jouw RMO verzekeringsnummer op

Als je een BSN en een bewijs van verblijf hebt, dan heb je ook een RMO verzekeringsnummer. Dit nummer hoef je alleen op te zoeken als je zorgverlener daar om vraagt. Wil je jouw verzekeringsnummer weten? Bel dan naar de RMO-hulplijn: 085 - 0501 420. Geef je BSN, geboortedatum en achternaam door.


Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful