Vrouw maakt notities van een gesprek
Artikel

Rechtsbijstand in Nederland

Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:30

In de meeste gevallen heb je in Nederland geen advocaat nodig. De weg naar de rechter is meestal de laatste oplossing bij een juridisch probleem.

Het Juridisch Loket

Heb je een juridische vraag of heb jij juridische ondersteuning nodig? In dat geval kun je contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij geven gratis juridisch advies en kunnen jou doorverwijzen naar een advocaat of mediator als dat nodig is. Het Juridisch Loket geeft gratis basis juridisch advies over:

  • Verblijfsrecht

  • Werk

  • Ontslag

  • Recht op uitkeringen

  • Vreemdelingenrecht

  • Wonen

Je kunt terecht voor juridisch advies tijdens het inloopspreekuur, aan de telefoon (0800-8020, dit is gratis) of via de mail, en eventueel met een afspraak. Advies is zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar.

Een pro-Deoadvocaat

Een pro-Deoadvocaat is een advocaat die jou bijstaat, maar (gedeeltelijk) door de overheid wordt betaald. Een pro-Deoadvocaat heeft dezelfde opleiding gehad als elke andere advocaat en is dus net zo goed. Je hebt niet altijd recht op een pro-Deoadvocaat. Dit is afhankelijk van jouw inkomen en jouw vermogen en wordt beoordeeld door de Raad voor Rechtsbijstand. Als je recht hebt op een pro-Deoadvocaat, dan krijg je een zogeheten toevoeging. Je betaalt in dat geval een kleine eigen bijdrage en de rest wordt betaald door de overheid. De hoogte van je eigen bijdrage is afhankelijk van je zaak.

Een asieladvocaat of advocaat migratierecht

Zoek je een advocaat op het gebied van migratie- en/of asielrecht? Bekijk dan:

Specialistenvereniging migratierecht advocaten

De website van de Specialistenvereniging migratierecht advocaten (SVMA) voor specialisten over asiel en vluchtelingenrecht

De Vereniging Asieladvocaten & - Juristen Nederland

De website van de Vereniging Asieladvocaten & -Juristen Nederland (VAJN) voor advocaten die rechtsbijstand verlenen uit vluchtelingen uit Oekraïne

Rechtsbijstand voor kinderen


Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful