Een Syrische jongen maakt een vredesteken met zijn zijn handen bij een demonstratie tegen het regime van Bashar al-Assad.
Bron: Pexels / Ahmed Akacha
Nieuws

Nederland beslist voorlopig niet over asielaanvragen van Syriërs

Gepubliceerd op: 18-12-2024, 00:00

Na de val van voormalig president Bashar al-Assad neemt Nederland tijdelijk geen beslissingen over asielaanvragen van mensen uit Syrië. In dit artikel lees je wat dit voor jouw asielaanvraag of gezinshereniging betekent.

Over de meeste asielaanvragen van mensen uit Syrië neemt de

Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
de komende 6 maanden geen beslissingen. De Nederlandse regering vindt de situatie in Syrië te onzeker om te zeggen of het land nog onveilig is voor mensen die vluchtten voor het regime van Assad.

Dit besluit kan met nog maximaal 6 maanden worden verlengd. Ondertussen onderzoekt het ministerie van Buitenlandse Zaken de veiligheidssituatie in Syrië. Nederland volgt hiermee het voorbeeld van andere Europese landen, zoals Duitsland en België.

Nederland neemt voorlopig geen besluit over je asielaanvraag en je wordt niet teruggestuurd naar Syrië

Kom je uit Syrië en wacht je minder dan 21 maanden op een beslissing? Dan pauzeert de IND je aanvraag. Je asielaanvraag wordt later (opnieuw) bekeken. Je mag in Nederland blijven zolang je procedure op pauze staat.

Nederland stuurt mensen uit Syrië voorlopig sowieso niet terug vanwege de onduidelijke veiligheidssituatie. Daarnaast heeft Nederland op dit moment geen diplomatieke betrekkingen met Syrië, wat nodig is om mensen terug te sturen.

Als je asielaanvraag eerder is afgewezen, kun je weer opvang krijgen en asiel aanvragen

Als de IND jouw asielaanvraag eerder heeft afgewezen en je geen recht meer had op opvang, kun je je nu weer in Ter Apel melden voor opvang. Je hebt weer recht op opvang, ook als je geen lopende asielaanvraag hebt. Dit komt doordat Nederland de komende 6 maanden geen mensen uit Syrië mag terugsturen.

Je kunt ook een nieuwe asielaanvraag doen vanwege de veranderde situatie in Syrië. Voor je procedure is het goed om dit zo snel mogelijk te doen. Ook kun je dan eerder gebruikmaken van rechten als werken.

Er zijn uitzonderingen waarin de IND wel een beslissing kan nemen over je asielaanvraag

In onder meer deze gevallen kan het zijn dat de IND toch een beslissing neemt

:  

  • Als je al lang op een beslissing wacht: als je meer dan 21 maanden geleden een asielaanvraag hebt gedaan, neemt de IND toch een beslissing. Dit geldt ook als jouw wachttijd in de komende 6 maanden 21 maanden is.

  • Als je asiel aanvraagt vanwege persoonlijke redenen: deze persoonlijke redenen moeten volgens de IND losstaan van de situatie in Syrië en ernstig genoeg zijn voor een positieve beslissing. Door de situatie in Syrië verwacht de IND dat er de komende 6 maanden weinig beslissingen op worden genomen op basis van deze uitzondering.

  • Als een ander Europees land verantwoordelijk is voor jouw asielaanvraag: op basis van de

    Dublinverordening
    kan Nederland je naar een ander Europees land sturen dat verantwoordelijk is voor jouw aanvraag. Ook als je al een verblijfsvergunning hebt in een ander Europees land en daarnaartoe terug kunt, neemt Nederland hierover mogelijk een beslissing.

Je kunt ondersteuning krijgen als je vragen hebt over je asielaanvraag

Heb je vragen over wat dit besluit voor jou betekent? Neem contact op met je contactpersoon van

VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
of met je advocaat. Zij kunnen je verder helpen met advies en ondersteuning. 

Vragen en antwoorden over het besluit om voorlopig niet te beslissen over asielaanvragen van Syriërs

Hieronder geven we antwoord op mogelijke vragen die je over dit besluit hebt:

Wat gebeurt er als ik nog asiel wil aanvragen in Nederland?

Wat gebeurt er met mijn aanvraag voor gezinshereniging?

Kan ik nog een permanente verblijfsvergunning of Nederlands paspoort krijgen?

Wat gebeurt er als ik in beroep ben gegaan na een afwijzing van de IND?

Kan ik tijdelijk of voor langere tijd teruggaan naar Syrië?

1 of meer familieleden of vrienden zijn vermist in Syrië, wat kan ik doen?


Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful