Een Nederlandse vader leert zijn dochter schaatsen op natuurijs: een door riet omzoomd bevroren meer op de Veluwe.  Om hen heen schaatsen mensen of staan te praten op het ijs.
Bron: Inge Hogenbijl / Shutterstock
Nieuws

Nederland als schaatsland: alles wat je moet weten voor deze winter

Gepubliceerd op: 22-11-2024, 00:00

Schaatsen is 1 van de populairste winteractiviteiten in Nederland. Elk jaar, wanneer het koud wordt, gaan mensen massaal het ijs op om te schaatsen. Soms gaan mensen te snel het natuurijs op en zakken ze erdoor. Wacht dus tot je zeker weet dat het ijs sterk genoeg is.

Schaatsen is heel populair in Nederland. Dat is al eeuwen lang zo. Als het vriest, willen veel mensen graag schaatsen. Je kunt op 2 soorten ijs schaatsen: natuurijs en kunstijs.

  • Natuurijs: dit ijs komt van de natuur, bijvoorbeeld op meren, sloten en kanalen. Als het lange tijd koud is, bevriest het water en kun je erop schaatsen. Soms zetten dorpen een weiland of skatebaan onder water, zodat het kan bevriezen en mensen kunnen schaatsen.

  • Kunstijs: dit ijs wordt gemaakt op schaatsbanen die gekoeld worden. Deze banen zijn vaak van oktober tot maart open, dus je kunt dan ook schaatsen als het niet vriest. In Nederland zijn er 23 schaatsbanen die overdekt zijn of deels overdekt.

Iedereen kan leren schaatsen, maar het kost wel wat tijd 

Schaatsen is voor iedereen! Of je nu jong of oud bent, je kunt het leren. Bij veel schaatsbanen kun je schaatsen huren, dus je hebt geen eigen schaatsen nodig. Als je het nog niet goed kunt, kun je op veel plekken schaatsles nemen. Vind je schaatsen spannend? Er zijn vaak mensen die je willen helpen of tips geven. Je kunt ook een stoel meenemen naar het ijs om je aan vast te houden terwijl je oefent. Dit helpt je om je balans te vinden. Bij de meeste binnenbanen staan rekjes die je kunt gebruiken in plaats van een stoel.

Het kan even duren voordat je het goed kunt, maar met oefenen wordt het steeds makkelijker. Vallen hoort erbij, en het is normaal als je het koud hebt. Kleed je daarom goed in warme kleding. En neem handschoenen mee; voor je veiligheid is het verplicht om die te dragen, zodat je blessures kunt voorkomen als je valt.

Je kunt genieten van 'koek-en-zopie'

Bij veel schaatsbanen vind je kraampjes waar je 'koek-en-zopie' kunt kopen. Dit zijn warme drankjes, zoals chocolademelk, thee of koffie en snacks. Dit maakt het schaatsen extra gezellig en is lekker om op te warmen.

Nederland wint veel internationale prijzen met schaatsen

Nederland heeft een goede naam in de schaatssport. Veel Nederlandse schaatsers hebben prijzen gewonnen op grote wedstrijden, zoals de Olympische Spelen en wereldkampioenschappen. Ze zijn vooral goed in het schaatsen op de lange baan: een ijsbaan van 400 meter. Deze successen maken Nederland 1 van de beste landen in schaatsen.

Elfstedentocht: de tocht der tochten

De beroemdste schaatstocht in Nederland is de Elfstedentocht. Dat is een tocht van bijna 200 kilometer langs 11 steden in Friesland. Je moet de tocht op 1 dag schaatsen: een grote prestatie. De eerste Elfstedentocht werd gereden in de winter van 1890-1891 door een groep van 100 mannen en vrouwen. In 1909 werd de tocht voor het eerst officieel als wedstrijd georganiseerd.

De Elfstedentocht wordt alleen gehouden als het ijs sterk genoeg is. Wanneer de tocht plaatsvindt, komen mensen uit het hele land naar Friesland om de schaatsers aan te moedigen. De tocht van 1963 is beroemd om hoe zwaar die was. Het was toen -18 graden en van de 10.000 mensen die begonnen, bereikten maar 127 de finish.

De laatste Elfstedentocht werd gereden op 4 januari 1997. Sindsdien is het nooit meer zo koud geweest dat de hele route dichtgevroren was. Toch wordt er elk jaar, als het kouder wordt, weer gespeculeerd: misschien komt er wel weer een Elfstedentocht!


Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful