Een groot portret van Bashar al-Assad op een gebouw in Damascus, Syrië
Bron: Shutterstock / Hanohiki
Nieuws

Nederland wil delen van Syrië als veilig benoemen, maar dat kan niet zomaar

Gepubliceerd op: 1-11-2024, 00:00

De Nederlandse regering wil minder vluchtelingen asiel geven en hen sneller terugsturen naar hun land van herkomst. Ook wil de regering sommige gebieden in Syrië als veilig verklaren, zodat vluchtelingen uit die gebieden uiteindelijk kunnen terugkeren. Maar dit kan niet zomaar.

De Nederlandse regering wil proberen asielaanvragen van Syriërs af te wijzen

Nederland wil delen van Syrië als veilig benoemen. Hiervoor moet het asielbeleid voor Syriers worden aangepast. Nu is staat in het asielbeleid dat veel mensen in Syrië in gevaar zijn. Dit komt door ernstige schendingen van mensenrechten in Syrië, zoals geweld en arrestaties. Ook als mensen terugkeren naar Syrië, worden deze mensen vaak niet goed behandeld. De Nederlandse regering zoekt nu een manier om mensen uit Syrië toch af te wijzen en terug te sturen.

Een land moet aan strenge regels voldoen voordat asielaanvragen kunnen worden afgewezen

Om het asielbeleid voor mensen uit Syrië aan te passen, heeft de Nederlandse regering bewijs nodig. Dit bewijs moet komen van experts en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eind dit jaar of begin volgend jaar komt er waarschijnlijk een nieuw onderzoek naar de situatie in Syrië.

Deskundigen denken dat Syrië nog steeds onveilig is. Recent onderzoek van de

Verenigde Naties (VN)
toont aan dat er aanvallen op burgers zijn en dat mensen worden opgepakt of verdwijnen. De kans dat het onderzoek adviseert om delen van Syrië als veilig te benoemen is dus heel klein.

De rechter oordeelt uiteindelijk of Nederland mensen mag terugsturen naar hun land

Ondanks het advies van deskundigen kan de Nederlandse regering besluiten om toch het asielbeleid voor Syriërs aan te passen. Maar uiteindelijk hebben rechters het laatste woord hierover. Zij controleren of het besluit van de regering voldoet aan de Europese en internationale regels. Daar moet de Nederlandse regering zich nog steeds aan houden.  

Lees hieronder wat er zou kunnen gebeuren per situatie:

Je hebt een asielaanvraag gedaan

Je hebt een verblijfsvergunning asiel

Nederland kan mensen zelfs niet zomaar terugsturen als het een land veilig vindt

Als Nederland een land of regio veilig vindt en de rechter bepaalt dat je verblijfsvergunning mag worden ingetrokken, kun je nog steeds niet zomaar teruggestuurd worden. Nederland moet daarvoor afspraken maken met Syrië, en Syrië moet instemmen met terugkeer van mensen. Op dit moment zijn er geen afspraken tussen Nederland en Syrië over terugkeer.

De relatie tussen Nederland en Syrië is slecht. Nederland heeft geen ambassade in Syrië, en Syrië heeft geen ambassade in Nederland. Om iemand gedwongen terug te sturen, is het belangrijk dat het land een ambassade in Nederland heeft.

Op dit moment is er niet meer inhoudelijke informatie over de plannen om delen van Syrië als veilig te benoemen. RefugeeHelp houdt de ontwikkelingen in de gaten en informeert je zodra er nieuws is.


Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful