Een vader kan eindelijk zijn twee dochters weer vasthouden na de gezinshereniging op Schiphol.
Bron: VluchtelingenWerk Nederland / Selma van der Bijl
Nieuws

Zo lang duurt gezinshereniging

Gepubliceerd op: 30-7-2024, 00:00

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) doet er naar schatting tussen de 20 en 24 maanden over om te beslissen over je aanvraag voor gezinshereniging. Na de beslissing heeft je gezinslid meestal 3 maanden de tijd om het visum op te halen en naar Nederland te komen.

De IND begint nu pas na 20 maanden met het beoordelen van jouw aanvraag

Heb jij gezinshereniging aangevraagd binnen 3 maanden nadat je een verblijfsvergunning asiel hebt gekregen? Dan begint de IND na 20 maanden met het beoordelen

van jouw aanvraag voor gezinshereniging. Dit geldt alleen als je binnen 3 maanden gezinshereniging hebt aangevraagd, dit heet de nareistermijn.

Daarna doet de IND er tussen 1 en 5 maanden om een beslissing te nemen over jouw aanvraag

Heeft de

IND
jouw aanvraag voor gezinshereniging in behandeling genomen? Dan duurt het gemiddeld nog tussen de 1 en 4 maanden voordat ze een beslissing nemen. Dat werd bekend bij een rechtszaak tegen de IND. Hoe lang het bij jou duurt, hangt af van hoe jouw dossier eruitziet. Er zijn 3 mogelijke situaties: 

1. Je gegevens zijn compleet

Als al je gegevens compleet zijn, doet de IND er naar schatting 4 weken over om te beslissen. Dit is ongeveer een maand. 

2. Je hebt nog een interview of DNA-onderzoek nodig

Wil de IND je nog meer vragen stellen? Of vindt de IND dat je een DNA-onderzoek moet doen? Dan doet de IND er naar schatting nog 16 weken over om te beslissen. Dit is ongeveer 4 maanden.

3. Je dossier is niet compleet

Is je dossier niet compleet en wil de IND aanvullend onderzoek doen? Dan doet de IND er naar schatting nog 20 weken over om te beslissen. Dit is ongeveer 5 maanden. 

In totaal duurt het dus tussen de 20 en 24 maanden voordat de IND een beslissing neemt over je aanvraag voor gezinshereniging.

Bij een positieve beslissing heeft je gezinslid meestal 3 maanden om naar Nederland te reizen

Besluit de IND dat je gezinslid naar Nederland mag komen? Dan heeft je gezinslid 3 maanden om een

Machtiging tot Voorlopig Verblijf (MVV)
op te halen bij de Nederlandse ambassade. Een MVV is een soort visum waarmee je gezinslid naar Nederland kan reizen.

Soms heeft je gezinslid 6 maanden om een MVV op te halen. Bijvoorbeeld als je gezinslid door oorlog moeilijk naar een Nederlandse ambassade kan reizen. Je kunt dit bespreken met de IND.

Officieel mag de IND maar 6 maanden doen over jouw aanvraag voor gezinshereniging

Eerst moest de IND volgens de wet binnen maximaal 3 maanden na de aanvraag een beslissing nemen. Maar in 2022 besloot de Nederlandse overheid dat de IND er 6 maanden over mocht doen

. Inmiddels duurt het 20 tot 24 maanden. Dit komt doordat de IND erg achterloopt met het behandelen van de aanvragen. Zo wachtten er in maart 2024 nog 33.440 aanvragers op een beslissing
op hun aanvraag voor gezinshereniging.

Ondersteuning bij het aanvragen van gezinshereniging

Het aanvragen van gezinshereniging kan ingewikkeld zijn. Je contactpersoon bij

VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
of je maatschappelijk begeleider van een andere organisatie kan je hierbij ondersteunen.

Gezinshereniging aanvragen

Op deze pagina vind je informatie over het aanvragen van gezinshereniging in Nederland.

Je kunt de IND in gebreke stellen als de IND te lang doet over je aanvraag

Als de IND te lang doet over jouw aanvraag, kun je de IND in gebreke stellen. Dat betekent dat je officieel aangeeft dat de IND ervoor moet zorgen dat ze op tijd hun afspraken nakomen en een beslissing nemen over jouw gezinshereniging. Je kunt hierbij ook ondersteuning krijgen van VWN.

Dit kun je doen als de IND te laat is met beslissen

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moet op tijd beslissen over jouw aanvraag. Als dit niet gebeurt, kun je de IND officieel vragen om binnen 2 weken alsnog een beslissing te nemen. Lees op deze pagina hoe je dat kunt doen.

Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful