Een stembus bij de verkiezingsactie "Your Vote, My Choice".
Bron: RefugeeHelp / Aline Bleeker
Nieuws

De Eritrese Awet stemt voor een beter asielbeleid: "Ik hoop dat politici luisteren"

Gepubliceerd op: 21-11-2023, 00:00

Bij Stichting Here To Support staan alternatieve stemhokjes waar je kunt stemmen als je geen stemrecht hebt. In totaal hebben honderden mensen voorafgaand aan de officiële verkiezingen gestemd bij vergelijkbare locaties in heel Nederland. Awet, een vluchteling uit Eritrea, zegt: "De Nederlandse overheid luistert niet naar mij. Ik hoop dat de nieuwe politici wel willen luisteren."

Politiek betrokken zonder paspoort

Als je nog in de Nederlandse asielprocedure zit of in Nederland leeft zonder de juiste papieren mag je bij de speciale verkiezingsactie "Your Vote, My Choice" toch stemmen. Ook als je wel een tijdelijke verblijfsvergunning hebt, mag je er je stem uitbrengen. Op verschillende plekken in Nederland zijn speciale stembussen geopend voorafgaand aan de verkiezingen.

Iedereen die daar stemt, heeft 1 ding gemeen: je hebt geen Nederlands paspoort en mag daardoor niet stemmen voor de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen. Maar dankzij deze verkiezingsactie van Here to Support en Stichting ROS, kun je ook zonder Nederlands paspoort je politieke ideeën voor Nederland delen.

Awet: "Ik stem voor een beter asielbeleid"

Awet, zelf gevlucht uit Eritrea, zegt: "Politici moeten goed zijn voor vluchtelingen en respect voor hen hebben." Hij hoopt dat er na de verkiezingen dingen veranderen, zodat hij kan studeren, werken en een goed leven kan hebben.

Maar het allerliefst wil hij dat zijn zussen naar Nederland kunnen komen. Ze wonen nu in Soedan waar oorlog is. "Ik maak me zorgen over hun veiligheid en hoop dat zij in Nederland een toekomst kunnen opbouwen", zegt Awet. "Daarom stem ik voor een beter asielbeleid en vind ik het belangrijk om aan deze actie mee te doen."

De tekst gaat verder onder de foto:

2 stemhokjes bij het alternatieve stembureau in Amsterdam.

Benjamin: "Ik wil mee kunnen doen aan de Nederlandse maatschappij"

Ook Benjamin uit Ghana vindt de actie belangrijk. "Mijn stem moet ook gehoord worden", benadrukt hij. Want op dit moment voelt hij zich niet gehoord. "Ik doe mee in Nederland. Ik woon hier, werk hier en betaal voor de diensten die ik gebruik. Maar doordat ik geen papieren heb, maak ik officieel geen onderdeel uit van de Nederlandse maatschappij."

Benjamin wil dat het makkelijker wordt om documenten te krijgen, zodat hij volledig mee mag doen in Nederland. "Het leven zonder documenten is moeilijk en ik denk dat ik veel kan bijdragen als dat officieel mag."

Fanny: 'Wonen is een belangrijk thema voor de mensen die bij ons stemmen''

Op speciale stembiljetten schrijf je bij het alternatieve stembureau op welke thema's je belangrijk vindt. En wat er volgens jou moet veranderen in Nederland. Opvallend is dat veel stemmers niet alleen geïnteresseerd zijn in asiel. Ook het thema wonen vinden de meesten belangrijk. Fanny van Here To Support: "Net als mensen met de Nederlandse nationaliteit, willen de stemmers hier dat de overheid zich inzet voor betaalbaar wonen."

"Deze actie geeft mij een stem"

De stembiljetten worden op 22 november, de dag van de officiële verkiezingen, uitgedeeld aan Nederlanders die wel mogen stemmen. Zo kunnen zij tijdens het stemmen de wens meenemen van iemand die dat niet kan. Na de officiële verkiezingen gaan Here to Support en ROS de belangrijkste punten delen met de nieuwe politici die Nederland gaan leiden.

Aan het einde van de actie hebben al meer dan 100 alternatieve stemmers in Amsterdam alleen laten weten wat voor hen belangrijk is. "Deze actie geeft me een stem", zeggen de stemmers. Ook zonder officieel stemrecht kun je hier krachtig je mening en zorgen doorklinken. "Ik hoop dat de politiek er ook iets mee doet", besluit Benjamin.

Nederland gaat stemmen: zo werken de landelijke verkiezingen

Op deze pagina lees je over de landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful
Controleer of deze informatie voor jou geldt
De informatie op deze pagina hoort bij 'Ik heb een verblijfsvergunning asiel voor 5 jaar'. Is dit niet op jou van toepassing? Verander dan je situatie in het menu bovenaan deze pagina.