Demissionair minister-president Mark Rutte in zijn werkkamer.
Bron: Wikimedia Commons
Nieuws

Nederlands kabinet uit elkaar door discussie over asielbeleid: dit moet je weten

Gepubliceerd op: 10-7-2023, 00:00

Het Nederlandse kabinet is vrijdag 7 juli 2023 gevallen na een lange discussie over het migratiebeleid. Het recht op gezinshereniging voor mensen met een verblijfsvergunning asiel was hierin een belangrijk onderwerp.

Coalitiepartijen waren het oneens over gezinshereniging

Vorige week bleek dat

coalitiepartij
en VVD en CDA gezinshereniging moeilijker wilden maken voor een deel van de vluchtelingen met een verblijfsvergunning asiel. Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie werden het hier niet over eens. Dit zorgde ervoor dat het
kabinet
viel. Halverwege november 2023 worden nieuwe verkiezingen gehouden.

Het kabinet is nu "demissionair". Dit betekent dat er geen grote politieke beslissingen worden genomen tot na de verkiezingen. Hierdoor verandert komende tijd waarschijnlijk weinig tot niets aan de manier waarop gezinshereniging op dit moment in Nederland geregeld is.

VVD wilde onderscheid maken tussen vluchtelingen

In Nederland kun je om 2 redenen een verblijfsvergunning asiel krijgen, dit noemen we de

A-grond
of de
B-grond
. Met beide vergunningen heb je dezelfde rechten in Nederland. Je kunt bijvoorbeeld gezinshereniging aanvragen met beide vergunningen asiel.

De partij VVD wilde dat dit zou veranderen, maar dit is niet gelukt. De VVD stelde voor een onderscheid te maken tussen de rechten van vluchtelingen. Zo hoopten ze dat minder mensen asiel aanvragen in Nederland.

Mensen met een vergunning op B-grond zouden volgens het voorstel van de VVD een verblijfsvergunning krijgen die ieder jaar verlengd moest worden. Ook zou het moeilijker worden voor vluchtelingen met een B-grond om gezinshereniging aan te vragen voor hun gezinsleden.

Hier werd al maanden over gediscussieerd. Coalitiepartijen ChristenUnie en D66 waren het hier niet mee eens. Daarom is het kabinet nu gevallen.

Voorwaarden voor een verblijfsvergunning asiel

Op deze pagina lees je meer over de voorwaarden om asiel aan te vragen in Nederland. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) beoordeelt of jij aan die voorwaarden voldoet. Lees hier onder welke voorwaarden je asiel aan kunt vragen.

Mogelijk nieuwe gesprekken na de verkiezingen

Een demissionair kabinet mag geen onderwerpen behandelen waarover veel verschillende meningen zijn tussen politieke partijen. Mogelijk praat een nieuwe coalitie na de verkiezingen in november opnieuw over het Nederlandse asielbeleid.

Minister-president Mark Rutte van de VVD heeft laten weten dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar stelt.

Gezinshereniging

Heb je een verblijfsvergunning asiel en wil je herenigen met gezinsleden? Dan kun je vragen om je familieleden over te laten komen naar Nederland. Dit heet gezinshereniging. Op deze pagina lees je hoe gezinshereniging werkt.

Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful