Mensen samen aan de kersttafel
Bron: Nicole Michalou
Nieuws

Zo wordt kerst en oud en nieuw in Nederland gevierd

Gepubliceerd op: 16-12-2024, 00:00

December is een feestmaand in Nederland. De feestdagen kerst en oud & nieuw worden gevierd. De meeste mensen in Nederland vieren deze feestdagen met familie en vrienden. Hoe kerst en oud en nieuw verder worden gevierd en wat jij merkt van de feestdagen lees je in dit artikel.

De kerstvakantie in Nederland is 2 weken

Kerst en oud en nieuw vallen in de kerstvakantie. Dit jaar is dat van 21 december 2024 tot en met 5 januari 2025. De kerstvakantie is in Nederland altijd twee weken. Alle kinderen die op een basisschool of middelbare school zitten, zijn dan vrij. De meeste mensen die werken zijn alleen op Eerste en Tweede Kerstdag en op 1 januari vrij. Als je meer dagen vrij wilt nemen, regel je dat in veel gevallen met je werkgever.

Kerstavond is geen officiële feestdag

Kerstavond is geen officiële feestdag in Nederland. Toch vinden er op kerstavond speciale kerkdiensten plaats. Dat komt doordat Nederlandse christenen geloven dat Jezus in de nacht van 24 op 25 december werd geboren. Wie dat wil, kan op dinsdagavond 24 december naar de kerk. Kijk op de website van een kerk bij jou in de buurt wanneer een dienst wordt gehouden.

Op kerstavond sluiten de meeste winkels eerder dan normaal. Doe die dag dus op tijd je boodschappen.

Eerste en Tweede Kerstdag vieren met familie of vrienden

Op Eerste en Tweede Kerstdag vieren christenen de geboorte van Jezus Christus. Daarom gaan veel mensen naar de kerk tijdens de kerstdagen. Maar veel Nederlanders die niet christelijk zijn, vieren ook kerst. Bijna alle Nederlanders hebben tijdens kerst een versierde kerstboom in huis. Ook eten de meeste mensen met familie of vrienden. Dit kan een kerstontbijt zijn, maar ook een uitgebreid diner. Soms geven mensen tijdens Kerst cadeautjes aan elkaar.

Tijdens de kerstdagen hoeven de meeste mensen niet te werken. Vraag aan je werkgever hoe dat op jouw werk geregeld is.

31 december en 1 januari wordt oud en nieuw gevierd

In Nederland is het traditie om de jaarwisseling op 31 december te vieren. In Nederland noemen we deze wisseling van het jaar 'oud en nieuw'. De meeste Nederlanders vieren dit feest met vrienden en familie. Dit kan bij iemand thuis zijn. Of een feestje in de stad of in het dorp waar je woont. Mensen spelen 's avonds vaak spelletjes met elkaar. Ze eten vaak typische Nederlandse hapjes als oliebollen en appelflappen.

Vlak voor de jaarwisseling tellen mensen vaak af naar het nieuwe jaar. Dit kun je op de televisie zien. Op televisie is er een grote klok die aftelt naar middernacht. Om precies 0.00 uur wensen mensen elkaar een gelukkig nieuwjaar en proosten ze met champagne. Daarna gaan ze vaak naar buiten om vuurwerk af te steken. Het is gebruikelijk om de andere mensen buiten en gelukkig nieuwjaar te wensen.

Openbaar vervoer tijdens de feestdagen

Tijdens de jaarwisseling rijdt het openbaar vervoer minder vaak. Ook rijden bussen, treinen, trams en metro's misschien op andere tijden. Zorg dat je op de hoogte bent van de juiste dienstregeling. Dit staat aangegeven op de website van de bus, trein, tram of metro.

Andere openingstijden van winkels

Tijdens de feestdagen hebben winkels meestal andere openingstijden dan normaal. Op kerstavond (24 december) sluiten de meeste winkels eerder. Op Eerste en Tweede Kerstdag (25 en 26 december) zijn veel winkels gesloten. Sommige supermarkten en winkels zijn wel open.

Op oudjaarsdag (31 december) sluiten veel winkels eerder dan normaal en op nieuwjaarsdag (1 januari) zijn veel winkels gesloten. Houd hier rekening mee met het doen van je boodschappen. Informeer bij een winkel bij jou in de buurt naar de openingstijden om zeker te weten dat je je boodschappen kunt doen.


Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful