Daten in Nederland: "Ik had moeite met de emotionele afstandelijkheid"
Voor nieuwkomers in Nederland kan het opbouwen van intieme relaties een uitdaging zijn. De Palestijnse Dana Motlak (31) en de Syrische Rami Drakzouni (26) delen hun ervaringen met relaties in hun 1e jaren in Nederland.
"Naar Nederland komen voelde als opnieuw geboren worden", vertelt Dana. Toen ze in 2019 naar Nederland vluchtte, had ze een duidelijk plan: studeren, werken en leven. In die periode was er geen ruimte voor een relatie. Nu woont ze in Utrecht en loopt ze stage bij een organisatie die vluchtelingen ondersteunt.
Rami (26) werkt als teamleider in een winkel en studeert ICT in Utrecht. Ook hij dacht niet aan relaties toen hij in 2017 in Nederland kwam. "Ik had een ideaalbeeld van Europa. De realiteit bleek anders. Je komt aan en gelijk heb je allerlei verplichtingen. Je moet je aan het grijze weer aanpassen en belasting betalen."
In Nederland maakte Dana gelijk contact met mensen die Arabisch spreken. Toch voelde zij zich anders. Hun gewoontes waren beïnvloed door het individualisme en de afstandelijkheid van Europa. "Er voor anderen zijn, zit in mijn natuur. Als je op een bus wacht, maak ik een praatje met je in plaats van meteen dag te zwaaien en weg te fietsen. Hier stond ik vaak alleen op de bus te wachten na een avond uit."
Op een datingapp zoeken naar een relatie of zelf de eerste stap zetten
Nadat ze haar opleiding afrondde, was Dana toe aan een relatie. Ze downloadde Tinder. "De ouderwetse manier is hier onmogelijk. Waarbij een vreemdeling per ongeluk tegen je aanloopt om jou te helpen je spulletjes op te rapen", grapt Dana.
Voor Rami werkte een datingapp niet. "Ik heb de app meteen weer verwijderd. Online laten mensen hun allerbeste kant zien. De match is vaak gebaseerd op oppervlakkige dingen. Het voelt een beetje nep. Iemand in het echt ontmoeten kan moeilijk zijn. Je moet zelf de 1e stap zetten." Zo ontmoette hij 1 jaar na zijn aankomst in Nederland een jonge vrouw in een café. Hij merkte dat ze ook interesse in hem had. Hij stapte op haar af en vroeg of hij haar op Instagram mocht volgen.
"Als je toch online gaat daten, raad ik mensen aan om hun tijd te nemen na een match", vertelt Dana. Ze waarschuwt voor fetisjisme op basis van etniciteit. "Sommige mannen zoeken Arabische vrouwen omdat ze een stereotype beeld hebben: dat Arabische vrouwen onderdanig zijn en geen eigen persoonlijkheid hebben. Wees voorzichtig met dit soort mannen."
Eerst hoopte ze een man te vinden die Arabisch spreekt. Maar ze kreeg ze een match met een Nederlander. "Zijn profiel paste goed bij dat van mij. We hadden direct diepgaande gesprekken. Hij kwam over als rustig en chill en dat vond ik aantrekkelijk. Ik was juist gewend aan relaties die heel intens waren."
Nederlands leren van je relatie
Dana had er baat bij dat zij vloeiend in het Engels kon communiceren, maar dat zorgde er wel voor dat ze minder snel Nederlands leerde van haar Nederlandse vriend. Rami sprak juist minder goed Engels en door zijn vriendin verbeterde zijn Nederlands snel. "Zij leerde me de spreektaal, die je niet op school leert." Maar omdat Rami de taal nog aan het leren was, bleef het contact volgens hem oppervlakkig. "We spraken alleen over alledaagse dingen. We misten diepgang in de relatie. Na 6 maanden was het uit."
Dana: "Ik voelde me meer verbonden met de Nederlandse samenleving nadat ik de ouders van mijn vriend ontmoette. Zij verwelkomden mij en waren aardig." Toch waren er grote uitdagingen. "Ik had moeite met de emotionele afstandelijkheid van zowel de samenleving als van mijn vriend. Nederlanders zijn meer praktisch dan emotioneel. Ik waardeer deze nuchterheid, maar op een gegeven moment moet je uit je schulp komen en de ander ontmoeten. Anders sta je er alleen in en blijf je een buitenstaander, zelfs als je je best doet."
Communiceren is het allerbelangrijkste
In de afgelopen jaren heeft Rami vrouwen met verschillende culturele achtergronden gedatet. "Je kunt niet van tevoren bepalen op wie je verliefd wordt. Dus de cultuur van de ander maakt mij niet uit." Hij benadrukt dat je jouw verwachtingen realistisch moet houden en dat je niet bang hoeft te zijn om initiatief te nemen. "Veel mensen zijn bang om afgewezen te worden. Het ergste wat je kunt horen is een "nee". Het is geen catastrofe."
"Een relatie tussen twee mensen uit verschillende culturen kan heel mooi zijn", vertelt Dana. "Maar beide kanten moeten daarin investeren. Door te communiceren kunnen jullie een middenweg vinden. Dat geldt trouwens ook op een grotere maatschappelijke schaal. Nederlanders kunnen ook veel meer leren van andere culturen. 'It takes 2 to tango'."
Dit verhaal is geschreven door Judy Karajoli van RFG Media in samenwerking met RefugeeHelp.