Vrouw snuit haar neus in een zakdoek.
Bron: Karolina Grabowska
Artikel

Jouw rechten als je een baan hebt en ziek wordt

Laatst gewijzigd: 28-11-2024, 15:37

Heb je een baan en ben je ziek geworden? Dan heb je verschillende rechten en plichten. Soms kun je langere tijd niet werken, bijvoorbeeld door een ongeluk of een burn-out. Dan maak je een plan met een bedrijfsarts om weer aan het werk te gaan.

Je meldt je ziek en beter bij jouw werkgever

De 1e dag dat je ziek bent, meld je dit zo snel mogelijk aan je werkgever. In je contract staat meestal hoe je werkgever verwacht dat je dit doet. Vaak betekent dit dat je 's ochtends je leidinggevende belt voordat je verwacht wordt op je werk. Na je ziekmelding moet je werkgever dit binnen 4 dagen doorgeven aan de bedrijfsarts of arbodienst. De arbodienst is een organisatie die de werkgever helpt wanneer een werknemer ziek wordt.   Je bent niet verplicht om te vertellen wat er aan de hand is als je je ziek meldt. Je werkgever mag daar ook niet naar vragen. Je werkgever mag wel vragen wanneer je denkt weer aan het werk te kunnen gaan en of je tijdens de ziekteperiode ander werk kunt doen.

Voel je je beter en kun je weer aan het werk? Dan meld je je weer beter bij degene bij wie je je ziek had gemeld. Je blijft ziek gemeld tot je je beter meldt bij je werkgever.

Je krijgt loon als je ziek bent

Je krijgt loon als je ziek bent. Dit loon moet minimaal 70 procent van je brutoloon zijn. Als dit loon lager is dan het minimumloon, dan moet de werkgever aanvullen tot het wettelijke minimumloon. Als je lange tijd ziek bent, kun je maximaal 2 jaar dit loon krijgen.

Het maakt niet uit of je een vast of tijdelijk contract hebt. Je hebt recht op dit loon voor de uren die je normaal werkt volgens je contract. Deze regels staan ook in de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) van je werk.

Heb je een contract van 0 uren of werk je parttime en word je ziek? Dan betaalt de werkgever ook 70 procent van je loon uit. Hoeveel dit loon is hangt af van verschillende situaties:

  • Het aantal uren dat je bent ingeroosterd

  • Het gemiddelde aantal uren dat je in de afgelopen periode per week hebt werkt

  • Het aantal uren dat je volgens je contract zou werken.

Je werkgever is verplicht je volgens de regels uit te betalen en uit te zoeken waar je recht op hebt. Werk jij bijvoorbeeld via een uitzendbureau en werk je meer uren dan in je contract staat? Dan moet jou werkgever je een loon betalen op basis van het aantal uren dat je hebt gewerkt en niet op basis van de 0 uren die in je contract staan.

Houd je werkgever zich niet aan de regels? Dan kun je juridische hulp zoeken.

Als je lang ziek bent heb je een gesprek met een arts

Als je na 6 weken nog niet beter bent, heb je een gesprek met een bedrijfsarts. Deze arts onderzoekt de redenen voor je ziekte. Wat je bespreekt, mag de arts niet aan je werkgever doorgeven. De arts kijkt samen met jou naar wat nodig is om weer aan het werk te kunnen.

Jij en je werkgever ontvangen het verslag van de bedrijfsarts per post of e-mail. In dit verslag staan geen medische details of wat je met de arts hebt besproken. Wel geeft het een advies over hoe en wanneer je weer aan het werk kunt.

Beginnen met werken nadat je lang ziek bent geweest

Samen met de bedrijfsarts en je werkgever maak je een plan om weer te beginnen met werken. Dit heet re-integratie. Jij en je werkgever moeten zich aan dit plan houden. Als jullie hebben afgesproken dat je eerst halve dagen werkt en daarna weer fulltime, mag je werkgever niet ineens vragen dat je langer blijft. Jij moet ook op tijd stoppen met werken en naar huis gaan.

Als het niet mogelijk is om je oude werk weer te doen, bijvoorbeeld na een ongeluk, bespreek je met de bedrijfsarts en je werkgever welk ander werk je nog kunt doen.


Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful