Een oudere man zit op een bankje en leest de krant.
Bron: Hasan Albari / Pexels
Artikel

Zo werkt sparen voor je pensioen in Nederland

Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:28

Als je in Nederland woont heb je recht op een basispensioen. Ook kun je sparen voor extra pensioen. Dit is geld dat je vanaf een bepaalde leeftijd kunt krijgen als je stopt met werken. Lees hier hoe pensioensparen in Nederland werkt.

Als je in Nederland werkt kun je op 3 manieren pensioen opbouwen

  • Je bouwt een basispensioen vanuit de

    Algemene Ouderdomswet (AOW)
    . Of je krijgt een bijstandsuitkering. Dit wordt geregeld door de Nederlandse overheid.

  • Je bouwt vaak extra pensioen op bij je werk. Dit wordt vaak automatisch geregeld door je werkgever.

  • Als je een eigen bedrijf hebt, kun je zelf extra pensioen opbouwen. Meer informatie hierover vind je op de website van de

    Kamer van Koophandel (KVK)
    .

Zo bouw je een basispensioen op

Iedereen die in Nederland woont, krijgt een basispensioen (AOW) van de Nederlandse overheid. Dit is geld dat je krijgt als je niet meer hoeft te werken vanwege je leeftijd. In 2024 is de leeftijd waarop je officieel niet meer hoeft te werken 67 jaar.

Je krijgt een volledige AOW als je in de 50 jaar voordat je met pensioen gaat in Nederland hebt gewoond. Voor ieder jaar dat je niet in Nederland hebt gewoond, wordt je AOW met 2 procent minder.

De uiteindelijke hoogte van de AOW hangt af van:

  • Het aantal jaren opgebouwde AOW.

  • Je (woon)situatie op het moment dat je recht hebt op AOW. Woon je alleen, dan krijg je meer AOW. Woon je samen of ben je getrouwd, dan krijg je minder AOW.

Soms krijg je een aanvulling op je basispensioen

Als je niet genoeg AOW hebt, kan je inkomen lager zijn dan wat je nodig hebt om van te leven. Dat kan gebeuren als je als je bijvoorbeeld pas later in Nederland bent komen wonen. Of omdat je een tijd in het buitenland hebt gewoond.

Dan kun je extra geld krijgen van de overheid. Dat heet de aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO). Je moet aan bepaalde regels voldoen om dit te krijgen. Je moet bijvoorbeeld in Nederland wonen om dit extra geld te kunnen krijgen.

Dit is hoe je een aanvullend pensioen opbouwt

Werk je in loondienst? Dan bouw je meestal een aanvullend pensioen op. Ook als je werkt via een uitzendbureau. Volgens de Nederlandse wet zijn werkgevers niet verplicht om voor jouw pensioen te sparen. Maar de meeste werkgevers doen dat wel. 

Jij en je werkgever sparen dan samen pensioen via

pensioenfonds
of pensioenverzekeraar. Die beheert je pensioengeld en betaalt je pensioengeld uit wanneer je stopt met werken. Vaak betaalt de werkgever ⅔e deel en betaal jij ⅓e. Jouw gedeelte wordt automatisch ingehouden op je loon. Je hoeft daar zelf niets voor te doen.

In je arbeidscontract of in of in de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) staat hoe dat voor jou geregeld is. Je kunt hier altijd naar vragen tijdens het gesprek over je arbeidscontract.

Je ontvangt een brief wanneer je met pensioen mag gaan

De leeftijd waarop je met pensioen gaat, verschilt per beroepsgroep en per jaar. In 2024 stoppen de meeste mensen met werken als ze 67 jaar zijn. Als je zwaar werk doet, kan je misschien eerder stoppen met werken.

Woon je in Nederland? Dan ontvang je ongeveer 4 maanden voor jouw pensioenleeftijd een brief van de

Sociale Verzekeringsbank (SVB)
. In deze brief staat hoe je jouw AOW moet aanvragen.

Om je extra pensioen te krijgen, moet je zelf contact opnemen met je pensioenfonds of verzekeraar. Je kunt zelf kiezen wanneer je met pensioen gaat en aan hen doorgeven vanaf welk moment je pensioen wilt ontvangen. Als je eerder met pensioen gaat dan de pensioenleeftijd, krijg je minder pensioen per maand.

Jouw pensioen als je naar het buitenland verhuist

Als je verhuist naar het buitenland, houd je jouw in Nederland opgebouwde AOW en extra pensioen. Je moet dan zelf contact opnemen met de SVB en je pensioen aanvragen. Dit doe je 6 maanden voordat je de pensioenleeftijd hebt. Ook voor je extra pensioen moet je zelf contact opnemen met je pensioenfonds of pensioenverzekeraar in Nederland en doorgeven vanaf wanneer en op welke rekening je het pensioen wilt ontvangen.

Heb je weinig pensioen opgebouwd? Dan kun je dit "afkopen". Dit betekent dat je het geld op jouw rekening kan laten zetten. Ook hiervoor neem je contact op met de SVB en je pensioenfonds of pensioenverzekeraar.

Jouw extra pensioen als je van werkgever wisselt

Wissel je van baan? Dan kun je meestal het geld dat je hebt opgebouwd bij het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar van je oude werkgever laten overzetten naar het pensioen bij je nieuwe werkgever. Neem hiervoor contact op met je nieuwe pensioenfonds of pensioenverzekeraar.


Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful