Zo woon je in de opvang terwijl je wacht op een huis van de gemeente
Heb je een verblijfsvergunning asiel en wacht je in de opvang van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) op een huis? Op deze pagina lees je belangrijke informatie voor jouw situatie.
Je blijft in de opvang wonen totdat je een huis krijgt
Nadat je een verblijfsvergunning asiel van de
Dit zijn je rechten en plichten in de opvang
Als je al een verblijfsvergunning hebt, houd je recht op de voorzieningen van het COA. Zoals:
Je ontvangt leef- en eetgeld van het COA. Je kunt nog geen eigen uitkering aanvragen. Dit kan pas wanneer je verhuist naar een eigen huis.
Vergoeding van je zorg blijf je houden via het COA. Je valt onder de
. Je hoeft dus nog geen zorgverzekering af te sluiten. Dit doe je pas als je verhuist naar een eigen huis.Regeling Medische zorg Asielzoekers (RMA)
Ook geldt de meldplicht bij het COA nog steeds voor jou. Dit betekent dat je je 1 keer per week moet melden bij het COA.
Dit zijn je rechten en plichten in de COA-opvang
Je kunt wel gezinshereniging aanvragen
Is je aanvraag voor een verblijfsvergunning goedgekeurd en wil je gezinsleden naar Nederland laten komen? Dan moet je binnen 3 maanden nadat je je verblijfsvergunning asiel hebt gekregen gezinshereniging aanvragen. De IND beslist of je gezinsleden naar Nederland mogen komen.
Soms duurt het lang tot er voor jou een huis is, dat je nog in de opvang van het COA woont als de IND beslist dat jouw gezin naar Nederland mag komen. Je gezin kan dan wel al naar Nederland komen. Zij verblijven dan ook in de opvang van het COA.
Gezinshereniging aanvragen
Je kunt logeren bij een gastgezin
Als je een verblijfsvergunning asiel hebt en op een eigen huis wacht, kun je tijdelijk bij een gastgezin verblijven. Dit gastgezin kan bestaan uit vrienden, familie, of zelfs onbekende mensen die zich hebben aangemeld als gastgezin. Als het COA je aanvraag voor het logeren goedkeurt, heb je tijdens het logeren geen meldplicht in de opvang.