Gezinshereniging aanvragen binnen 3 maanden na je verblijfsvergunning

In dit stappenplan lees je hoe je gezinshereniging aanvraagt. Dit moet binnen 3 maanden nadat je je verblijfsvergunning krijgt. Dit heet officieel "gezinshereniging nareis asiel".
Gezinshereniging op luchthaven Schiphol.
Bron: Selma van der Bijl
Artikel

Dit regel je als je gezinslid naar Nederland komt

Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:27

Is je aanvraag voor gezinshereniging goedgekeurd? Dan kan je gezinslid naar Nederland komen door een visum op te halen bij de Nederlandse ambassade. Ook regel je een aantal dingen voor je gezinslid in Nederland.

Je gezinslid haalt het visum op bij de Nederlandse ambassade

Om naar Nederland te komen kan je gezinslid een visum ophalen bij de Nederlandse ambassade in het land van je gezinslid. Dit visum heeft een

Machtiging tot voorlopig verblijf (MVV)
en wordt aangevraagd door de
Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
. Is er geen Nederlandse ambassade in dat land? Dan moet de Nederlandse ambassade in een buurland dat doen.

In de brief van de IND waarin staat dat je familie naar Nederland mag komen, staan ook instructies over hoe je gezinslid de MVV kan ophalen. In deze brief staan ook instructies over hoe je gezinslid naar Nederland kan reizen en wat je gezinslid moet doen als die eenmaal in Nederland is.

Meestal moeten je gezinslid de MVV ophalen binnen 3 maanden na dat de IND heeft gezegd dat je gezinslid naar Nederland mag komen. Soms kan deze termijn worden verlengd naar 6 maanden. Bijvoorbeeld als de ambassade moeilijk bereikbaar is of als je gezinslid naar de Nederlandse ambassade in een ander land moet reizen.

Je regelt een woonplek voor je gezinslid in Nederland

Heb je een huis waar je gezinslid in kan komen wonen? Dan kan je gezinslid bij jou komen wonen zodra die aankomt in Nederland. Soms krijg je een groter huis van de gemeente als je gezinsleden naar Nederland komen.

Verhuizen na gezinshereniging

Op deze pagina lees je wat je moet regelen als je moet verhuizen vanwege gezinshereniging.

Woon je nog in een opvang van het COA? Of is je woning niet geschikt voor jou en je gezinsleden, bijvoorbeeld omdat het te klein is? Dan vraag je opvang aan bij het

Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)
. Je contactpersoon bij
VluchtelingenWerk (VWN)
kan dit voor jou doen. Of je doet dit zelf door onderstaande stappen te volgen:

  1. Stuur een e-mail naar het COA in Zevenaar om opvang aan te vragen. Het e-mailadres is FMMZZevenaarDuiven@coa.nl

  2. Stuur in je e-mail deze gegevens mee van jezelf: je voor- en achternaam, je telefoonnummer, je e-mailadres en het e-mailadres van je contactpersoon bij VWN.

  3. Stuur in je e-mail deze gegevens mee van je gezinslid of gezinsleden: voor- en achternamen van alle nareizende gezinsleden,

    V-nummers
    van alle nareizende gezinsleden,

  4. Stuur ook de datum van aankomst in Nederland aan en de datum van wanneer opvang nodig is voor je gezinsleden.

Je ontvangt binnen 2 werkdagen van het COA een bevestiging via e-mail.

Als je gezinslid bij jou in huis komt wonen maak je zelf een afspraak bij de IND

Na aankomst in Nederland moet je gezinslid zo snel mogelijk een verblijfsvergunning ophalen. Dit doet je gezinslid bij een loket van de IND in Zevenaar. Je kunt hier van tevoren online een afspraak voor maken.

Maak meteen een afspraak zodra je weet wanneer je gezinslid in Nederland aankomt. De afspraak bij de IND moet eigenlijk binnen 3 dagen na aankomst van je gezinslid in Nederland plaatsvinden. Omdat het druk is bij de IND, lukt het bijna nooit om zo snel een afspraak te maken. Soms is de afspraak pas een paar weken na aankomst van je gezinslid of gezinsleden. Daarom is het belangrijk dat je al voor aankomst van je gezinslid of gezinsleden een afspraak inplant.

Afspraak maken bij de IND

Maak hier een afspraak voor het ophalen van de verblijfsvergunning voor je gezinslid. Je maakt deze afspraak bij het loket van de IND in Zevenaar.

Als je gezinslid in een opvang gaat wonen maakt het COA een afspraak bij de IND

Heb je een e-mail gestuurd naar het COA voor de opvang van je gezinsleden? Dan maakt het COA een afspraak bij de IND in Zevenaar voor het ophalen van de verblijfsvergunning. Je hoeft dan zelf geen afspraak te regelen bij de IND.


Wat vind je van dit artikel?